Панорама Будве / Срђа Бољевић
13/06/2021 u 14:53 h
Milica Krgović, Marko VešovićMilica Krgović, Marko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Краповић: ПУП да стави тачку на вишедеценијску девастацију Будве

Краповић је казао у изјави за "Дан" да је потребно да Влада утврди jасан програмски задатак као путоказ како оздравити и развиjати простор Будве, те да је неопходно да СО Будва разматра и заузме став о програмском задатку за ПУП

Предсједник скупштинског Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање, посланик Драган Краповић казао је у изјави за "Дан" да од просторно-урбанистичког плана (ПУП) за метрополу туризма очекуjе да коначно стави тачку на вишегодишњу и вишедецениjску девастациjу простора Будве. Влада jе у петак дониjела одлуку о изради ПУП-а Општине Будва, којим је стопирана градња свих, осим објеката од јавног интереса, у центру тог града и у Бечићима.

image

Драган Краповић

Срђа Бољевић

– Такође, очекуjем од надлежних у Влади Црне Горе и указуjем да jе прво неопходно да се изабере обрађивач плана на бази веома jасних критериjума, искуства на сличним пословима и референци планера. Потребно jе да то буду поjединци са искуством и неспорним стручним ауторитетом и моралним кредибилитетом. Уз то, потребно jе да се од стране Владе утврди веома jасан програмски задатак као путоказ како оздравити и развиjати простор Будве. Сматрам да jе такође неопходно да Скупштина општине Будва разматра и заузме став о програмском задатку за ПУП Будва, истакао је Краповић.

Додао је да ће, уколико ти услови коjе је поброjао буду испуњени, те одлуке Владе имати прави ефекат, а "ако не буду, боjим се да ништа нијесмо урадили!".

– Са правног аспекта jасно jе да jе комплетирана приjава градње на дан ступања одлуке на снагу стечено право за градњу, све мање од тога не значи ништа у процедуралном смислу. Ово ниjе последњи моменат да се спасу Будва и Бечићи, међутим, циjеним да су ове одлуке давно требало да буду донесене и да сваким даном примjењивања ових проблематичних докумената Будва као првокласна туристичка дестинациjа пропада, оцијенио је Краповић.

Према његовим ријечима, видјеће се у наредном периоду како ће се развиjати таj процес и какви ће бити потези повучени од надлежних у Влади.

Радиће и стратешку процјену

У владиној одлуци наводи се да се ПУП израђује за простор цијеле општине Будва, са припадајућим морским акваторијумом. За ПУП ће се, како се прецизира, радити стратешка процјена утицаја на животну средину у складу са законом.

Осим што су од забране градње изузете установе просвјете, културе, спорта и социјалне дјелатности, у одлуци се прецизира да ће моћи да се граде трафостанице и разводна постројења, објекти за захватање и третман воде за пиће и друге потребе, грађевине за третирање отпадних вода, улице, тргови, паркинзи, пијаце, гробља, подземни и надземни пролази, гараже, као и зелене површине...

– Вjеруjем да ће сви помно пратити одлуке коjе се доносе и потезе коjи се повлаче. Знам да надлежни скупштински одбор коjим предсjедавам сигурно хоће, као и циjелокупна заинтересована jавност, те да ће последица наших укупних напора бити очување простора и одрживог развоjа Будве као туристичке дестинациjе, нагласио је Краповић.

У Влади су у петак казали да је основни циљ и задатак израде плана стварање планског и формалног основа за обезбjеђење одрживог развоjа коjи представља jедан од наjважниjих изазова политике уређења простора.

– Одлуком се, поред осталог, уређуjу питања коjа се односе на поступак израде, обухват, забрану грађења, рок израде, финансиjска средства и обавезу израде стратешке процjене утицаjа на животну средину. У дискусиjи jе посебно наглашен значаj одредбе коjом се забрањуjе грађење на поjединим дjеловима простора у границама обухваћеним постоjећим планским документима. Забрана градње не односи се на изградњу обjеката образовања, науке, здравства, социjалног старања, културе, спорта и рекреациjе, инфраструктуре и других дjелатности од jавног интереса. Такође, забрана градње се не односи ни на обjекте коjи се реконструишу ради санациjе, одржавања и коришћења у оквиру постоjећих хоризонталних и вертикалних габарита, а коjи су изграђени у складу са законом. Забрана ће бити на снази до доношења ПУП-а Будва – наводе у Влади.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:27