Емир Кустурица / - РТРС
11/09/2021 u 22:03 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кустурица предложен за почасног грађанина Будве

Предлагач ове одлуке је предсједник Општине Будва, Марко Бато Царевић

Скупштина Општине Будва на наредној сједници, која би требала да се одржи у понедјељак, разматраће одлуку да се прослављених филмски режисер, Емир Немања Кустурица прогласи за почасног грађанина овог града.

Предлагач ове одлуке је предсједник Општине Будва, Марко Бато Царевић.

Емир Немања Кустурица рођен је у Сарајеву, српски је и југословенски редитељ. Филмску режију завршио је на Филмској академији у Прагу и двоструки је добитник Златне палме филмског фестивала у Кану, за филмове „Отац на службеном путу” и „Подземље”. Носилац је „ордена Витеза реда уметности и књижевности“.

Својевремено је био члан популарне сарајевске рок групе „Забрањено пушење“, а  након преласка у Београд основао је бенд „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“.Године 2010. издата је његова аутобиографија под називом „Смрт је непровјерена гласина”, а 2013. изашла је његова друга књига „Сто јада”.

Оснивач је и директор филмског и музичког фестивала „Кустендорф”, који се сваке године организује у етно-селу Дрвенград. Кустурица је идејни творац Андрићграда посвећеног српском нобеловцу Иву Андрићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:58