Раденко Лацмановић / - IVAN PETROVIC - IPE
17/01/2022 u 21:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лацмановић: Осуда одлуке кабинета премијера због избора Маројевића

Одлука кабинета премијера Кривокапића наишла је на "нож" због тога што је уважени др наука Никола Маројевић свештеник СПЦ, а не из разлога што он том изазовном задатку не може одговорити, казао је Лацмановић

Критике које су неутемељене више него оштре због звања др богословских наука Николе Маројевића, а не због знања које су услиједиле након Одлуке Владе да га именује за члана УО Универзитета Црне Горе треба да забрину свакога коме су људска права изнад дневне политике, казао је Борац за људска права и експерт за заститу лицних података и слободан приступ информацијама Раденко Лацмановић.

Одлука кабинета премијера Кривокапића наишла је на "нож" због тога што је уважени др наука Никола Маројевић свештеник СПЦ, а не из разлога што он том изазовном задатку не може одговорити, казао је Лацмановић.

- Ова чињеницс коју нико и не покушава да сакрије у старту наводи на закључак да се ради о кршењу основних људских права и слобода, јер се некоме жели оспорити његова афирмација у друштвеној заједници због статуса, вјерске или националне припадности, а не научних референци - казао је експерт за заштиту личних података.

Чињеница да неко припада одредјеном вјерској организацији, синдикалном покрету, има философско увјерење или другачију од доминантне боју коже у демократским друштвима, не само да би била препрека, већ разлог за у науци познату афирмативну акцију под условом да испуњава тај о коме је ријеч Законом прописане услове, додао је он.

Према ријечима Лацмановића, у Црној Гори у којој смо почели да освајамо демократске вриједности и слиједимо правну тековину ЕУ оваква питања не би смјела доћи на дневни ред озбиљних политичких субјеката нити у фокус одговорних медија.

- Онима који се овим питањима баве указујем да су свјесно или не, прећуткивали бројна кадровска решења која су у много већој мјери могла угрозити како би они то рекли секуларни карактер државе. Затварали су очи и пред чињеницом да је до скоро владајућа партија, а данас најдоминантнија у опозицији коју предводи предсједник државе у авој страначки програм уносила потребу и обавезу обнове, боље речено успостављања једне Цркве, па макар она била и Црногорска - казао је Лацмановић.

У реаговањима која су услиједила нема дилеме да су она заснована на националној и вјерској припадности, а не стручним и научним референцама, истакао је и  додао: 

" Због тога као човјек који је имао најдоминантнију подршку медју кандидатима за Заштитника људских права и слобода, а што је предсједник Црне Горе занемарио позивам онога који је био његов избор да реагује на ове појаве и својим ставом допринесе да национална и вјерска припадност или било које одредјење не буде препрека, већ подстицај да различитости којима је Црна Гора срећом богата додју до изражаја и у оваквим случајевима." 

Поруке да национална припадност неког унапријед искључује из политичких или било којих других процеса, не само да не доприносе градјанској Црној Гори, већ из темеља руше њено Уставно одредјење, наглашава Лацмановић.

Као човјек који сам национално препознатљив, али и градјански јасно профилисан позивам Омбудсмана да у периоду пред нама актерима на јавној сцени организује семинаре на тему Национализам и шовинизам. Ово ће помоћи да једни друге боље разумијемо, подржимо, али и не оспоравамо, закључио је борац за људска права Раденко Лацмановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:10