MILOJKO SPAJIĆ / PORATL DAN
09/08/2024 u 11:15 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Laž je da je "Dan" objavio lažnu vijest

Vlada Srbije je u ime Savezne vlade Grcima prodala četiri vazduhoplova "Canadair CL 215", koji su bili vojna imovina, a o toj prodaji Crna Gora i njena izvršna vlast nikad nisu zvanično obaviješteni, kazao je vazduhoplovni inspektor i vještak za oblast vazduhoplovstva Predrag Boljević, odgovarajući na navode crnogorskog premijera Milojka Spajića da je DPS prodao četiri kanadera za 8,3 miliona, a da se sada žale što kupuju jedan po cijeni od 50 miliona eura.

Spajić je to saopštio preko svog naloga na društvenoj mreži IKS, dijeleći objavu naloga "PES protiv lažnih vijesti" koji je objavio naslovnicu jučerašnjeg "Dana", označavajući naslov "Kanaderi se više ne proizvode, zamjene koštaju 50 miliona" kao lažnu vijest.

Spajić je u objavi naveo da je Hrvatska upravo kupila dodatna dva kanadera za 105 miliona.

– Još dugo vremena će se peglati užasne greške iz prošlosti – smatra crnogorski premijer.

Boljević je kazao da "Dan" nije objavio neistine, već činjenice.

– Kako i sam premijer priznade i reče da su Hrvati trgovali dva "Canadair DHC 515" za 100 miliona, upravo kako ja rekoh, a "Dan" prenese, jedan DHC 515 košta 50 miliona eura. Ono što premijer zaboravi reći jeste da to nijesu bile pare hrvatskih poreskih obveznika, već novac iz EU fondova i da će ti avioni biti isporučeni do 2029. godine – rekao je Boljević.

image

PREDRAG BOLJEVIĆ

ARHIVA

Dodaje da nije čuo da su premijer ili ministar demantovali njegov navod da Avio-helikopterska jedinica MUP-a postoji da bi bila operativna podrška policiji, Službi traganja i spasavanja i pomoć i podrška u obezbjeđenju teritorije i državne granice Crne Gore, a ne da bi služila za podršku vatrogasnim jedinicama u Crnoj Gori.

Boljević: "Kanaderi" se više ne proizvode, zamјene koštaјu 50 miliona

– Osim ataka i prozivanja "Dana", premijer poseže za optužbama na račun DPS-a. Zarad istine i istinitog informisanja o događajima iz prošlih vremena, predstaviću događaje na koje se premijer pozvao. Vlada Crne Gore s početka i iz sredine devedesetih godina prošlog vijeka, iz vremena o kome naš današnji premijer govori, jeste bila vlada u kojoj su dominantno bili DPS–SNP–DNP–Demokrate, ali ministri su bili i iz redova Narodne stranke, odnosno današnjeg NSD-a, kao i iz SDP–SD-a dvojca, pa premijer ne spočita nikome osim DPS-u. Presjednik države i tada presjednik jedinstvenog DPS, u kome je bila koncentrisan sva svjetovna i politička moć, bio je Momir Bulatović, osnivač SNP-a. Član tadašnjeg GO DPS-a bijaše i današnji predsjednik SNP-a Vladimir Joković, pa svoje koalicione saveznike premjer slučajno zaboravi spomenuti kao trgovce u ovoj nečasnoj raboti – naveo je Boljević.

Hrvati DHC 515 avione nabavljaju preko EU fondova

Odgovarajući na navode o hrvatskoj kupovini DHC 515 aviona, Boljević ističe da su Hrvati posredstvom EU fondova, ne svojim novcem, kroz inicijativu koju je pokrenulo šest EU država – Portugal, Španija, Francuska, Italija, Hrvatska i Grčka, ugovorili sa De Havillend Aircraft LTD pokretanje proizvodnje i isporuku ukupno 22 aviona DHC 515 sukcesivno do 2029. godine.

– Pokušali su i Slovenci da se uključe u ovu EU priču, ali više nije bilo prostora jer De Havillend Aircraft LTD kao proizvođač nije mogao prihvatiti povećanje isporuke u predviđenim rokovima isporuke do 2029. godine. Kako "siromašna" Slovenija nije imala novca da iz svojih fondova plati 100 miliona za dva DHC 515, onako nepametni i stipse kakvi jesu, odlučiše se da za 19 miliona eura kupe četiri AirTractore serije 800, za što dobiše mogućnost da izbace istu količinu vode na požarištu. Za kraj, biću slobodan pitati premijera, kad već potvrdi cijenu DHC 515 i kad vidim hoće, pa hoće da trguje do 50 milona, sledeće: zar nije bolje kupiti 10 AirTractora serije 800 za koje imamo ljude, znanje, tehniku i iskustvo i koji nose 30.000 litara vode, nego jedan DHC 515 za koji nemamo ni ljude, ni znanje, ni tehniku, ni iskustvo i nose pet puta manje vode, odnosno samo 6.000 litara? Meni odgovor ne treba, ja ga znam, ali možda građanima i glasačima treba, a izbori kucaju na vrata – zaključio je Boljević.

Poddsjeća da je u tadašnjem DPS-u bio i jedan od osnivač DNP-a Predrag Bulatović, a da je član tadašnjeg podmladka te partije bio i lider DNP-a Milan Knežević, "pa se DNP ne spomenu".

– Jedan od osnivača Demokrata Velizar Kaluđerović bio je visoko kotirani član DPS administracije sa još nekim osnivačima, da ih ne spominjem, pa ni Demokrata premijer nikako da se sjeti da ih spomene. U Narodnoj stranci su bili svi sreda sadašnji viđeni članovi NSD, a o SD–SDP brodiću da ne pričam, pa ni ove političke subjekte premijer ne ukori zbog te trgovine. Jedino u toj vladi i tom vremenu nije bilo nikog od današnjeg DPS kadra, ali premijer se jedino njih sjeti da prozove – rekao je Boljević.

Objašnjava na koji način je došlo do te prodaje.

– Ono što je istina o toj nečasnoj trgovini je da je nakon višegodišnjih pregovora, u cilju aktiviranja predmetna četiri vazduhoplova "Canadair CL 215", ta i takva crnogorska vlada, što joj premijer spočita trgovinu sa Grcima, u Tivtu formirala logističku avio-bazu sa raspoloživim ljudstvom u cilju dislociranja "Canadair CJ 215" sa beogradskog na tivatski aerodrom. Pripremiše se objekti, odredi se ljudstvo, piloti, mehaničari, pojedinci dobiše prekomande i stanove u kojim i dan danas uživaju. Nažalost, kao i dosta puta prije i poslije toga, Vlada Srbije je u ime Savezne vlade, paralelno tajno, preko svog delegiranog ambasadora u Grčkoj Milana Milutinovića, osim sa Vladom drugog oka u glavi, Crnom Gorom, pregovarala i sa Vladom Grčke o prodaji tih istih aviona. Kako su tad govorili članovi te vlade: "Srbiji ne trebaju, što da se ne prodaju, no da propadaju". Naravno da ne trebaju, jer Srbija ni dan-danas nema aviona za gašenje požara, osim par helikoptera KAM ruske proizvodnje. Crna Gora i njena vlada nikad nijesu zvanično obaviješteni o prodaji, jer kako je to bila vojna imovina, a vojska pod ingerencijom Savezne vlade, šta ima da se obavještavaju? Vlada Crne Gore je saznala za tu trgovinu tek onog trenutka kad tih aviona više nije bilo na beogradskom aerodromu. Ovo je istina i nije lijepo na osnovu bapskih priča, u interesu bilo čega, pa makar to bila i dnevna politika, krivotvoriti istoriju, jer još uvijek u ovoj zemlji postoje ljudi koji su učesnici i svjedoci tog vremena – navodi Boljević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 23:51