Дрога, илустрација / - фото: UNSPLASH
09/10/2021 u 09:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Љаjевић: Снус дjелуjе као дрога, лако доступан младима

Продаjа снуса забрањена jе у свим државама чланицама Европске униjе, осим у Шведскоj, гдjе jе и настао, уз гаранциjу да неће бити пласиран мимо граница те земље

Снус, врста дуванског производа у праху коjи jе запакован у мале кесице, упркос високим дозама низа штетних супстанци, све jе популарниjи, али и доступниjи младима у Црноj Гори. Средњошколци, па и стариjи основци, купуjу га у многим продаjним обjектима, посебно оним специjализованим за дуванске производе, а по истоj циjени од шест до 10 еура, зависно од врсте, могу га набавити и преко друштвених мрежа, пише портал Родитељи.ме.

Закон коjи jе на снази у Црноj Гори препознаjе га као дио групе „нови дувански производи“, али нема детаља о контроли његове употребе и могућим посљедицама по здравље.

Продаjа снуса забрањена jе у свим државама чланицама Европске униjе, осим у Шведскоj, гдjе jе и настао, уз гаранциjу да неће бити пласиран мимо граница те земље 

Посљедице коjе може да изазове његово коришћење су далекосежне, што потврђуjе и директорица Центра за промоциjу здравља у Институту за jавно здравље проф др Агима Љаљевић.

Она упозорава да су досадашња истраживања доказала да коришћењем снуса ефекат никотина на централни нервни систем остваруjе дjеловање као и приликом коришћења психо-активних супстанци (ствара еуфориjу, будност, убрзава пулс, угрожава функциjе виталних органа…), какве су хероин или кокаин.

“Такође, потврђено jе да се, као и у тим случаjевима, врло брзо развиjа зависност од ове супстанце. Осим тога, код младих употреба ових производа представља увод за употребу других психо-активних супстанци, такозваних тешких дрога”, упозорава љаљевић.

Истиче да, осим тога, корисници снуса, могу да имаjу врло опасне компликациjе по здравље, као што су проблеми са зубима, што може резултирати губитком зуба и потпорног апарата. Могу се, како наводи љаљевић, jавити инфекциjе и ране у устима, инфекциjе грла, jезика, крварење из носне дупље, проблеми са кардиоваскуларним системом (поремећаj рада срца, чак и до смрти), поjаве малигних болести у носноj шупљини, усноj шупљини, ждриjелу и другим органима.

Лако доступан младима

Снус, познат и под називима снуфф, насал, бурмут jе дувански прах коjи настаjе уситњавањем листова дувана (укључуjе и остатке настале у производњи других дуванских производа). Како поjашњава љаљевић, он садржи високе концентрациjе никотина, уз додате адитиве, коjи миjењаjу укус и мирис садржаjа.

“Као што му име каже, оваj дувански производ се “снифа”, односно подразумиjева да се прах уноси назално, мада постоjе и друге методе коришћења сличних дуванских производа. Оваj облик употребе jе врло стари начин уживања дувана и врло jе популаран у Индиjи. У Европи, у задње вриjеме, снус доживљава своjеврсну ренесансу због примjене различитих закона о ограничењима традиционалне употребе дувана”, истиче љаљевић.

Додаjе да постоjе двиjе опциjе за коришћење и то – сува (прах коjи се ушмркава) и влажна (смjеса коjи се савиjа у лопту и поставља у уста између десни и усне и жваће се.

“Том приликом се из производа ослобађа никотин у организам, чиме ствара очекивани доживљаj. Због своjе релативно ниске циjене, младима jе лако да набаве снус. Осим циjене, за популаризациjу употребе снуса одговорни су и утицаjи окружења, коjи су снажни, те jе због потреба младих да се докажу у друштву, све распрострањениjа употреба наведених средстава”, казала jе љаљевић.

Опасниjе од пушења

Иако произвођачи наводе да jе оваj производ мање штетан од цигарета, риjеч jе само о маркетиншком трику, jер су, према истраживањима, посљедице коришћења снуса много веће и сложениjе, нарочито међу младима.

“Дуванска индустриjа jе промовисала употребу снуса као нешто што jе мање штетно, мање опасно и као могуће помоћно средство за одвикавање од пушења, мада ови наводи ниjесу тачни, како су потвдили подаци досадашњих истраживања”, истиче љаљевић.

Насупрот таквим увjеравањима и порукама, истраживања потврђуjу да jе производ опасан по здравље. То jе, према риjечима др љаљевић, посебно односи на младе људе код коjих су органи врло осjетљиви на агресиван утицаj никотина и других супстанци коjе снус садржи.

Потребне допуне Закона

Постоjећи Закон о ограничавању употребе дуванских производа обухвата и производе попут снуса, али не у довољноj мjери. Са тим jе сагласна и др љаљевић, коjа сматра да би ту област требало додатно регулисати.

“Иако су постоjећим Законом обухваћени „нови дувански производи“ сматрам да их у допунама врло детаљно и конкретно треба обухватити нормативним одредбама, како би се смањила преваленциjа њихове употребе и тако утицало на смањење компликациjа по здравље становништва. Такође, важно jе укључити и нове мjере ограничења у циљу заштите што већег броjа, посебно младих људи”, закључуjе љаљевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 08:53