/ -FOTO: ILUSTRACIJA
29/08/2021 u 06:54 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лоша година за пчеларе: Приноси меда на нултом нивоу

Епидемиолошка ситуација и неповољни временски услови правили велике проблеме

Ова година за бјелопољске пчеларе била је никад лошија, а просјечан принос меда био је скоро на нултом нивоу.

Изузетак је, како каже Владо Шебек, предсједник Удружења "Пчелар", неколико пчелара који су могли искуљчиво за своје породичне потребе да димају по неки килограм меда.

Шебек каже да су епидемиолошка ситуација и неповољни временски услови правили велике проблеме пчеларима, који су читаво вријеме у току медобрања морали вршити подстицајно прихрањивање пчелињих заједница.

- Сезона која је за нама равна је катастрофи. Зато смо прије неколико дана одржали састанак у Беранама којем су поред нашег удружења присуствовали и домаћини, као и пчелари из Рожаје, Андријеце, Плава и Петњице. Једнодушна је оцјена свих нас учесника да се овако стање није дешавало поодавно и да се са локалног и државног нивоа морају предузети мјере како би се пчеларима помогло - казао је Шебек.

Упућен је и захтјев са тог састанка Влади Црне Горе, односно Министарству пољопривреде да се изнађе могућност помоћи пчеларима за прихрану пчелињака за зимски период.

- Занемарљив број пчелара је имао неки приход, јер просто није било врцања. Овако лошу сезону и принос не памте ни најасатрији пчелари- наводи Шебек, додајући да је последњих пет година пчаларство у лошој ситуацији да је је из године у годину све горе и горе.

Разлог је, како тврди, изузетно топло вријеме, јер су температуре биле енормно високе.

- Зато смо затражили од Министарства пољопривреде да нам помогне у куповини шећера и погаче, да барем колико-толико одржимо здрав пчелињи фонд и да ову зиму некако презимомо, иако страхујемо од још већих губитака- каже Шебек.

Удружење "Пчелар" има 106 регистрованих пчелара, са скоро пет хиљада пчелињих заједница, али последњих година тај број се смањује, јер доста њих због свих проблема које имају, одустају од пчеларства.

-То је велики проблем. Доста њих је и младих људи, који су егзистенцију својих породица везали искључиво за пчеларство. Одустало је двадесетак пчелара на подручју бјелопољске општине, а како се чуло на недавно одржаном састанку у Беранама, слична је ситуација у осталим градовима на сјеверу Црне Горе- наводи Шебек.

Према његовим ријечима, прије неколико дана, на позив колега из Нове Вароши боравио је у овом граду у Србији и увјерио се да и они имају сличних проблема кад је у питању пчеларство.

- Ипак, они имају помоћи више, али и могућност да своје пчеле однесу у Војводину, гдје се прихрана врши преко сунцокрета - закључује Шебек.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:18