”Мајбах” који користи шеф државе  / Иван Петровић Ипе
04/07/2021 u 12:22 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

"Мајбах" вриједи колико 5.700 социјала

Марина Медојевић из "Банке хране" каже да је у децембру прошле године 8.398 породица са 28.338 чланова jе примало материјално обезбјеђење породице, пише "Дан"

Износ од 456.933,18 еура, колико је почетна цијена луксузног аутомобила "мерцедес бенз" модел "мајбах С 650", чију је продају огласило Министарство финансија и социјалног старања, довољан jе за исплату 3.514 износа материjалног обезбjеђења породице за петочлану фамилију, које износи око 130 еура или 5.700 социјала од по 80 еура. Уколико гледамо износ материјалног давања за појединца које износи око 68 еура, онда је новац од продаје само једног "мајбаха" довољан за 6.720 тих давања.

Уколико би предсједник државе Мило Ђукановић вратио држави "мајбах" који користи онда би се износ давања удвостручио, с обзиром на то да је из Владе раније најављено да ће новац од продаје луксузних возила бити потрошен за социјалне потребе.

Према оцјени Веска Пејака из организације Алтернативa Црне Горе, ако узмемо да су просjечна социjална давања 80 еура, испада да се продаjом само jедног овог "мерцедес маjбаха" може исплатити 5.700 социjала.

– Или у броjкама, скоро 500 фамилиjа може годину да прима социjалну помоћ. То jе само jедан од луксузних издатака нашег "el presidente" за вриjеме његове владавине. Како сам каже, дао нам jе много, па се треба сjетити свега што нам jе дао за ових 30 година своjе власти. Дао нам jе 100.000 незапослених, коjи траже начин да побjегну из земље. Дао нам jе близу пет милиjарди дуга, коjи jе између осталог отишао на оваj луксузни аутомобил. Многи предсjедници му могу позавидjети на њему! Дао нам jе 80.000 људи коjи немаjу сва три оброка дневно! Дао нам jе 150.000 радника коjи раде за плату мању од 350 еура. Дао нам jе много – изјавио је Пејак.

Државна имовина је наша

Пејак каже да то што "мајбах" није одузет шефу државе показује немоћ државе.

– Зар то ниjе "наш" аутомобил? Зар га ниjе народ платио? Кад будемо почели да се према државноj имовини односимо као према своjоj, онда ће нам бити боље. А његов "маjба" не треба продавати. Треба га паркирати испред Скупштине Црне Горе као споменик "глупости" и на табли написати: Оваj аутомобил jе платио народ Црне Горе свом тадашњем "лидеру" у моменту кад jе плата била мања три пута од потрошачке корпе – наводи Пејак.

Марина Медојевић из "Банке хране" каже да је у децембру прошле године 8.398 породица са 28.338 чланова примало материјално обезбјеђење породице. Она наводи да баш ти грађани примају мизерна социјална давања, јер је властима у претходном периоду било битније уложити милионе у луксузна возила, док народ није имао три оброка дневно.

– Информациjа да jе "мајбах" предсjедника државе пето наjскупље возило на свиjету за jедног државника, довољно говори коjи jе његов приоритет. Како се предсjедник оглушава о захтjев АНБ-а за поврат аутомобила и не поштуjе одлуке Владе стекли су се услови да се његов поступак процесуира. Овим он показуjе да не поштуjе институциjе система и да се ставља изнад њих, а показуjе и да му jе властити луксуз битниjи од голог преживљавања људи. Од кога се он боjи па му jе аутомобил тих перформанси купљен и дат на располагање – пита се Медојевићева. Указује да је нови премијер Здравко Кривокапић први дан у Владу дошао таксијем, али да сада користи службени ауто.

– За државу велике задужености, рекордне незапослености и огромног броjа социjално угрожених становника било би за очекивање да први људи покажу скромност, домаћински однос према каси грађана, односно буџету – наводи Медојевићева. Она истиче да док циjене дивљаjу, све jе већи броj људи коjи jедва могу саставити краj с краjем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

20. septembar 2021 06:00