Марић / Дан
15/01/2022 u 12:36 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марић о процедури одузимања нелегално стеченог богатства: Антимафија закон до петка шаљу ЕК, у марту пред посланицима

Влада је на сједници крајем године констатовала да су у израду предметног закона били укључени експерти Савјета Европе, као и стручњаци које су обезбиједиле амбасаде Велике Британиjе, Њемачке и Италије

Државни секретар Министарства правде, људских и мањинских права Борис Марић очекуjе да ће се на прољећном засједању Скупштине, у марту, пред посланицима наћи и измјене Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном дjелатошћу, а којим се предвиђа одузимање богатства, за које власник не може да докаже легално поријекло. Марић у изјави за "Дан" каже да ће закон бити послат Европској комисији на мишљење до краја сљедеће седмице, јер су већ углавном завршене све процедуре у Црној Гори. Влада је крајем октобра представила нова законска рјешења, чији је циљ борба против криминала и корупциjе, а тада је потпредсједник у извршној власти Дритан Абазовић казао да је циљ да се стане на краj нелегалном богаћењу криминалаца, функционера и мафиjаша, те ново правно рјешење назвао "закон против мафиjе".

Он објашњава да је у складу са Пословником Владе нацрт закона достављен Секретариjату за законодавство, ради прибављања мишљења о усклађености предлога акта с Уставом и правним системом Црне Горе, који је у завршној фази давања мишљења на тај акт, а очекује се ускоро и мишљење Министарства финансиjа и социjалног старања и Канцелариjе за европске интеграциjе за које не очекује компликације.

– Све те процедуре су у завршној фази и једино што може да буде јесте да Министарство финансија тражи неке додатне анализе о финансијским ефектима, али сумњам да ће се то десети, јер овај закон не треба да изазове трошкове за државу, већ напротив, да почне пунити државни буџет. Када је у питању мишљење Европске комисије, обзиром да је закон рађен у сарадњи са њиховим експертима, очекујем да добијемо повратну информацију од њих у року од двије до три седмице. Истина, Европска комисија може да се чека и до три мјесеца, али сумњам да ће се то овога пута догодити. Након тога, закон усваја Влада, и вјерујем да ће у марту он сигурно бити у Скупштини на прољећном пленуму, ако не и на ванредном, у фебруару, што је исто опција – казао је Марић за "Дан".

И без кривичне осуде да се одузима оно што је незаконито

Влада је констатовала да је циљ закона одузимање имовине онима коjи су jе незаконито стекли, без обзира на то jе ли им та имовина пренесена, са или без наканде, или са накнадом коjа не одговара стварноj вриjедности.
– И ако се приступи успостављању режима одузимања имовинске користи заснованих на кривичним осудама у државама чланицама ЕУ, знатно се разликуjу у погледу њиховог дизаjна, правне основе и примjене, а сви су они развиjени као одговор на исти проблем: традиционална конфискациjа заснована на кривичним осудама ниjе опремила државне органе за спровођење закона и правосудне органе са неопходним и ефикасним алатима, коjи омогућаваjу одузимање задовољаваjућег процента прихода, стечених организованим криминалом. Разлози за то могу бити вишеструки и то да осуда за наводно кривично дjело можда неће бити могућа, упркос постоjању потенциjалне добити стечене незаконитом дjелатношћу коjа би могла оправдати одузимање. Такође, могло би бити превише тешко повезивање прибављене имовине са кривичном пресудом. Разлог може бити и таj што jе осуда оптуженог понекад забрањена због његовог/њеног имунитета, смрти, бjекства или болести – наводе у Влади.

Влада је на сједници крајем године констатовала да су у израду предметног закона били укључени експерти Савјета Европе, али и Велике Британиjе коjа jе обезбиjеђена посредством Амбасаде Уjедињеног Краљевства и Сjеверне Ирске у Црноj Гори и Центра за пружање правне помоћи у погледу заштите људских права у Европи (АИРЕ Центар). Такође, у писању закона учествовали су експерти коjе су обезбиједиле амбасаде Њемачке и Италије у Црној Гори.

Иако је прво најављиван посебан закон, касније је та намјера промијењена па имамо измјене и допуне Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном дjелатношћу.

– Разлози за измјене закона су спречавање стицања и употребе имовине незаконитог пориjекла, а у циљу заштите имовине коjа jе стечена на законит начин и ради заштите економске, друштвене и еколошке функциjе имовине стечене у складу са прописима – констатовала је Влада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:06