/ - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
05/09/2024 u 12:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Marković: Implementacijom CIMACT sistema unaprijeđena saradnja Ministarstva odbrane i SMATSA-e

U Vazduhoplovnom operativnom centru (VOC) Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore upriličena je ceremonija povodom puštanja u operativnu upotrebu CIMACT sistema.

CIMACT (The civil-military air traffic management coordination tool) je operativno-softverski paket koji unaprjeđuje kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora kroz civilno-vojnu koordinaciju u upravljanju vazdušnim prostorom i saobraćajem, te razmjenu informacija između nadležnih jedinica kontrole letjenja i vojnih jedinica.

- Na ovaj način se unapređuje fleksibilna upotreba vazdušnog prostora, odnosno implementira FUA koncept, čime se efikasnost i fleksibilnost u upotrebi vazdušnog prostora od strane vojnih i civilnih korisnika podiže na viši nivo. U ovom slučaju, kroz saradnju Kontrole letjenja i Vazduhoplovnog operativnog centra Vojske Crne Gore- navodi se u saopštenju.

Marko Marković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, naglasio je da je puštanje u operativnu upotrebu CIMACT sistema i implementacija FUA koncepta, kruna dosadašnje saradnje Ministarstva odbrane i SMATSA-e, koja je započeta 2013. godine, zaključivanjem Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji.

Marković je podsjetio na tri događaja koji su doprinijeli unaprjeđenju civilno-vojne saradnje SMATSA i Ministarstva odbrane.

- U Vazduhoplovnom operativnom centru 2015. je počeo sa radom CADAS/AFTN sistem, koji omogućava pravovremenu razmjenu podataka i planova letjenja između SMATSA-e i VOC-a i koji umnogome pomaže VCG u kontroli i zaštiti vazdušnog prostora. Nakon što je Crna Gora postala NATO članica, Vazduhoplovstvo VCG je dodatno razvilo  kapacitete razmjene podataka o situaciji u vazdušnom prostoru. Tokom 2022. godine, zajedničkim snagama izvršeno je uvezivanje podataka sa SMATSA radara na teritoriji Crne Gore u jedinstveni sistem praćenja vojnog i civilnog vazdušnog saobraćaja, a radarski podaci su integrisani u NATO vazduhoplovni sistem za komandovanje i kontrolu, tzv. MASE sistem- navodi se u saopštenju.

Prošle godine, Ćelija za upravljanje vazdušnim prostorom (Airspace Management Cell) unutar SMATSA, popunjena je predstavnikom Ministarstva odbrane Crne Gore, što je značajno unaprijedilo rad i civilno-vojnu saradnju.

Marković je kazao da se u narednom periodu očekuje implementacija EUROCONTROL-ovog lokanog i subregionalnog sistema za podršku upravljanja vazdušnim prostorom (LARA sistem) u VOC-u, kao i potpisivanje Sporazuma o koordinaciji za pružanje meteoroloških usluga između SMATSA-e i VCG.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 14:14