/ - Петар Марковић
18/10/2021 u 15:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марковић: Није Цетињски манастир уписан на Митрополију црногорско приморску

Замјеник градоначелника Пријестонице Цетиње саопштио је да моле Митрополију да не доводи у заблуду грађане Цетиња и Црне Горе својим изјавама

Замјеник градоначелника Пријестонице Цетиње Петар Марковић саопштио је да није Цетињски манастир уписан на Митрополију црногорско приморску.

- Имајући у виду разна саопштења објављена у медијима Црне Горе, који су пренијели да је Цетињски манастир уписан као својина Митрополије црногорско приморске, сматрам да је коректно због шире јавности објавити тачне податке поводом доношења овакве врсте рјешења и утицаја које је произвело у јавности. Наиме, овим рјешењем је наложено спровођење рјешења Комисије за излагање из 1996. године којим је као власник објеката утврђен Манастир Св. Петар. Ово рјешење је било погрешно спроведено јер је Манастир Св. Петар у Листу непокретности био уписан као корисник тако да је сада наложено да се то рјешење исправно спроведе. Дакле, на основу Рјешења није Митрополија црногорско приморска уписана као власник већ Манастир Св. Петар, и не може се ни по којем основу поистовјетити Митрополија црногорско приморска са именом Манастира Св. Петра како се потенцира у медијима- навео је Марковић.

Овим рјешењем, како је појаснио, је утврђено да је грешка настала приликом уноса података у катастарској евиденцији односно да, у ЛН бр. 915 КО Цетиње I, подаци у дијелу који се односи на „V“ лист (подаци о објектима и посебним дјеловима објекта) се не слажу са подацима из наведеног рјешења из 1996. године, јер је у том листу уписано коршћење умјесто права својине на објектима, како стоји у том рјешењу али на Манастир Св. Петар, који нема својсто нити физичког нити правног лица.

image
- фото документ

- Рјешење донијето је у складу са чланом 124 Закона о државном премјеру и катастру непокретности који дефинише институт исправке грешке у катастру непокретности. За примјену овог института није од значаја да ли је постојао правни основ за упис неког права и да ли је поступак уписа права спроведен правилно, већ је само потребно утврдити подударност података из рјешења о упису права са подацима који су фактички унијети у катастарски операт. То значи да обим преиспитивања, да ли је дошло до грешке, подразумијева да ли се коначан упис, који се у складу са начелом поузданости података (члан 10 Закона) сматра тачним, поклапа са подацима из рјешења на основу којег је извршен. Против овог рјешења Пријестоница Цетиње има право жалбе Министарству финансија и социјалног старања. Уколико њена права буду повријеђена рјешењем Министарства финансија и социјалног старања исте има право да поднесе тужбу Управом суду Црне Горе. Чак  је и против одлуке Управног суда предвиђен ванредни правни лијек – захтјев за преиспитивање судске одлуке који се подноси Врховном суду Црне Горе- саопштио је Марковић.

Напомиње, да се ово рјешење не односи на промјену података о стварним правима на земљишту, тако да Пријестоница Цетиње остаје уписана као ималац права својине.

- Два поступка по овом захтјеву су у току при чему је у једном донијето Рјешење којим је одбијен захтјев Митрополије као неоснован. На крају, и овим путем молим Митрополију црногорско приморску да не доводи у заблуду грађане Цетиња и Црне Горе својим изјавама, већ да сачекају окончање поступака који су у току. Пријестоница Цетиње ће искористити све правне љекове у овим поступцима и борити се да Манастир Св. Петра остане Цетињски као што је то било и вјековима уназад- истакао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:39