Зграда РТЦГ / - Дан
04/08/2021 u 17:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медиа центар иницирао инспекцијски надзор у РТЦГ

Медиа центар не види оправданост чекања Инспекције рада и окончања поступка именовања генералног директора да би се накнадно предузеле мјере за заштити законитости

Медиа центар је доставио је Управи за инспекцијске послове иницијативу за вршење инспекцијског надзора у РТЦГ у вези са процесом именовања генералног директора, као и процеса запошљавања у РТЦГ од јуна 2018. године.

- По нашем мишљењу, стекли су се услови да Инспекција рада предузме неопходне радње како би процес именовања генералног директора РТЦГ био извршен на законит начин и како не би био угрожен јавни интерес”, наводи се у саопштењу МЦ након сједнице Савјета РТЦГ, на којој је одлучено да сва четири пријављена кандидата за функцију генералног директора РТЦГ испуњавају законом прописане услове.

Медиа центар не види оправданост чекања Инспекције рада и окончања поступка именовања генералног директора да би се накнадно предузеле мјере за заштити законитости.

- Напомињемо да је у јавности проблематизована испуњеност неколико услова код појединих кандидата прописаних у члану 50 Закона о националном јавном емитеру РТЦГ. Напомињемо да је остала дилема да ли се критеријум за избор генералног директора из става 1 члана 50 тумачи на начин да је кандидату за генералног директора неопходно 10 година радног искуства у прописаном степену квалификације. Ово тим прије јер члан 5 Закона о раду у ставу 1 тачка 8 прописује ‘8) радно искуство подразумијева вријеме проведено у радном односу и стручном оспособљавању у складу са законом, у квалификацији нивоа образовања, односно у стручној квалификацији - речено је у саопштењу МЦ које је потписао извршни директор ове невладине организације Горан Ђуровић.

МЦ подсјећа на то да је Савјет РТЦГ “до сада показао неспремност да прихвати инцијативу Медиа центра и промјени опште акте како би процесс именовања генералног директора ослободио сумњи у сукоб интереса” и сугерише да би било “пожељно да Савјет РТЦГ затражи мишљење надлежне институције тј. Управе за инспекцијске послове и одложи процес именовања генералног директора за неколико дана као би се избјегла могуће накнадно отклањање незаконитости поступка”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:27