Milatović i Rousopoulos / - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA CRNE GORE
23/01/2024 u 12:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović u Strazburu: Izborom sudije Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta Crna Gora na putu potpunog otključavanja pravosuđa

On je sagovornike upoznao sa demokratskim razvojem u Crnoj Gori, i sa rezultatima koje je naša država postigla u poslednje tri godine

Crna Gora, kao punopravna članica Savjeta Evrope i zemlja u procesu pristupnih pregovora, ostaje posvećena postizanju standarda koje promoviše ova institucija, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tokom susreta sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE) Teodorosom Rousopoulosom i generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović Burić

Milatović je čestitao predsjedniku Rousopoulosu na izboru i poželio mu da uspješnim radom doprinese daljem jačanju ove institucije.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru predsjednik države je izrazio zadovoljstvo što boravi u posjeti SE u godini kada ova institucija obilježava 75. godina postojanja. Naglasio je da se radi o krovnoj organizaciji koja postavlja standarde u promovisanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

On je sagovornika upoznao sa demokratskim razvojem u Crnoj Gori, i sa rezultatima koje je naša država postigla u poslednje tri godine.

Dodao je da je izborom nedostajućeg sudije Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta Crna Gora na putu do potpunog otključavanja pravosudnih institucija.

- Crna Gora, kao punopravna članica Savjeta Evrope i zemlja u procesu pristupnih pregovora, ostaje posvećena postizanju standarda koje promoviše ova institucija - rekao je predsjednik države.

Rousopoulos se zahvalio na posjeti i istakao posebno zadovoljstvo što je njegov prvi sastanak u svojstvu PSSE upravo sa Milatovićem. Istakao je da rezultati postignuti tokom mandata kao ministra ekonomskog razvoja i sada kao predsjednika države predstavljaju uzor generacijama koje dolaze.

Predsjednik PSSE dodao je i da je Savjet Evrope mjesto sjajnih ekspertiza i intelektualnih ideja i da bi glas ove institucije treba daleko da se čuje.

Sagovornici su ukazali na važnost zajedničke i odlučne podrške Ukrajini i njenom narodu u kontekstu ruske agresije na ovu zemlju. Ocijenili su da je ovo pitanje visoko na dnevnom redu Parlamentarne skupštine u poslednje dvije godine i predsjednik PSSE je još jednom zahvalio Crnoj Gori na doslednoj podršci.

Predsjednik države je izrazio zahvalnost što je Parlamentarna skupština SE i dalje zadržala fokus na Zapadnom Balkanu i u kontinuitetu organizovala debate o temama relevantnim za naš region.

Tokom susreta sa Pejčinović Burić, Milatović je ukazao na značaj saradnje koji Crna Gora ima sa SE, kao organizacijom čije su glavni ciljevi promovisanje i zaštita ljudskih prava, te uspostavljanje demokratije i vladavine prava.

- Saradnja sa Savjetom Evrope je jedan od naših glavnih spoljnopolitičkih prioriteta i radujemo se daljem jačanju odnosa u narednim godinama, posebno u kontekstu naših pristupnih pregovora sa EU, ali i predstojećeg crnogorskog predsjedavanja Komitetom ministara u 2026-2027 - kazao je predsjednik države.

Pejčinović Burić se zahvalila na posjeti koja doprinosi jačanju uloge Savjeta Evrope u ovim izazovnim vremenima. Istakla da se raduje saradnji i pozdravila imenovanja u pravosuđu te naglasila da su reforme veoma važne i da je od posebnog značaja da Crna Gora ima kontinuitet u njihovom sprovodjenju.

Ona je podsjetila na uspješan 4. samit šefova država i vlada koji je održan u Rejkjaviku prošlog maja, kada je poslata snažna poruka podrške Ukrajini i osuda ruske agresije i dodala da je Samit rezultirao uspostavljanjem Registra štete prouzrokovane agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu i istakla da je Crna Gora bila jedna od zemalja osnivača tog registra.

Na kraju Milatović je istakao njen doprinos radu SE i zahvalio na naporima uloženim u promovisanje i održavanje ključnih standarda organizacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:17