/ Фото: МЗД
16/08/2021 u 13:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарка тврди: Пораст броја новозаражених најнижи у региону

Чекају се докази Института за јавно здравље о постојању Делта соја

Пораст броја новозаражених у Црној Гори најнижи је у региону, поручила је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, додајући да се чекају докази Института за јавно здравље (ИЈЗ) о постојању Делта соја корона вируса.

Она је, током званичне посјете барској Болници дје ће од данас са ковид пацијентима радити специјалисти Kлиничког центра (KЦЦГ), казала да здравствени систем Црне Горе даје више од 100 одсто капацитета приликом збрињавања обољелих од корона вируса.

У Црној Гори се тренутно од корона вируса у болницама лијече 152 пацијента, па је Боровинић Бојовић још једном нагласила значај вакцинације.

“Око 80 одсто пацијената који се налазе на болничком лијечењу нијесу вакцинисани, тако да користим ову прилику да још једном апелујем на грађане и грађанке да се вакцинишу што прије”, истакла је Боровинић Бојовић, саопштено је из Министарства здравља.

Она је рекла да су тренутно за болничко лијечење ковид пацијената на располагању 332 постеље које могу да буду значајно проширене, и преко некадашњих 700, колико их је било у претходном таласу корона вируса.

“Та бројка сада може бити значајно већа, имајући у виду да су у међувремену обезбијеђене кисеоничне станице у Општој болници (ОБ) Никшић, ОБ Kотор, ОБ Пљевља и управо ових дана завршавамо и ОБ Бар”, рекла је Боровинић Бојовић.

Пораст броја новозаражених у Црној Гори на седмичном нивоу износи 52 одсто, што како је казала, тренутно представља најнижу стопу у региону.

Боровинић Бојовић је објаснила да се тај опсег креће од +36 одсто у Аустралији до +240 на Новом Зеланду, што, како сматра, јасно говори да је делта сој постао доминантан на цијелој земаљској кугли.

“Свакако, имајући у виду стопу трансмисије у Црној Гори управо очекујемо доказе ИЈЗ, након посјете Роберт Kох института из Берлина и секвенцирања у ИЈЗ”, саопштила је Боровинић Бојовић.

Она је упозорила да актуелна епидемиолошка ситуација захтијева опрез, додајући да Министарство помно прати епидемиолошку ситуацију.

“Здравствени систем Црне Горе даје више од 100 одсто својих капацитета и наставља једнаким темпом да збрињава све ковид пацијенте који се налазе како на нивоу примарне здравствене заштите, тако и на секундом и терцијарном нивоу”, казала је Боровинић Бојовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:00