Гордана Радојевић / -SRDJA BOLJEVIC
13/09/2021 u 12:01 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство финансија и социјалног старања покренуло поступак за разрјешење директорице Монстата

Министарство је утврдило да је извјештај Монстата за 2020. непотпун, те да је због непостојања података о структури фарми из 2016. држава изгубила грант проjекат коjи финансира ФАО, а угрожено је и затварање преговарачког поглавља 11 са ЕУ

Министарство финансија и социјалног старња покренуло је поступак за разрјешење директорице Управе за статистику (Монстат) Гордане Радоjевић, због неправилности у раду институције на чијем је челу, те од ње тражило изјашњење о утврђеним пропустима. Како сазнаје "Дан", министарство је Монстату, односно директорици Радојевић, упутило допис након разматрања Извjештаjа о раду Управе за статистику за 2020. годину, у којем се наводи да је "министарство нашло да исти не садржи све неопходне податке, како jе то предвиђено чланом 74 Закона о државноj управи". Министарство, на чијем је челу Милојко Спајић, утврдило је да у извјештају нигдjе ниjесу назначени подаци коjи се односе на финансиjски извjештаj органа, а што је по закону обавезна ставка.

image

Милојко Спајић

-SRDJAN BOLJEVIC

– То jасно упућуjе на неправилности у раду органа у погледу сачињавања извjештаjа, jер не садржи све обавезне елементе. Надаље, цитирана одредба прописуjе и обавезу достављања извjештаjа, са свим законом прописаним елементима, о чему орган мора водити рачуна по службеноj дужности, док jе у конкретном случаjу извjештаj достављен тек након инсистирања од стране овог министарства, при чему jе исти непотпун и неjасан, што само по себи неспорно представља очигледну неправилност у раду Управе за статистику – наводи се у допису који је послат Монстату.

Поред ове неправилности, како се наводи у допису, на указивање Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде утврђено jе да jе Управа за статистику пропуштањем вршења послова из своjе изворне надлежности, односно необjављивањем прикупљених података о структури фарми из 2016. године онемогућила да се на основу коначних и обjављених података спроведе међународни грант проjекат коjи финансира ФАО и на таj начин наниjела штету држави.

– Последично, имаjући у виду да су коначни подаци били нужни том министарству да успостави ФАДН систем, као jедно од завршних мjерила за затварање Поглавња 11 – Пољопривреда и рурални развоj, необjављивањем тих података Управа jе угрозила затварање преговарачког поглавља и европски пут Црне Горе – истиче се у допису.

Додаје се да у изjашњењу, коjе jе поводом дописа Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде достављено, од директорице Радојевић ниjесу дати ваљани разлози за необjављивање података коjи се и даље воде као прелиминарни, иако су се према њеним наводима стекли услови за то jош 2019.

Стагнира напредак у поглављу 11

У допису се наводи да је Монстат прикривао податке о структури фарми из 2010. године, коjи због протека времена несумњиво не могу да прикажу стварно стање, будући да jе извjесно да су се десиле озбиљне промjене за период од 11 година.

– Такво поступање Управе за статистику, чиjе jе одговорно лице директор, довело jе до тога да Поглавље 11 – Пољопривреда и рурални развоj стагнира у напретку, те да се пољопривредна политика креира без коначних података, односно само на основу прелиминарних података, коjи се могу и знатно разликовати од коначних – наводи се у допису.

Истиче се да наведени подаци указују на низ неправилности у раду Монстата, односно старjешине органа, те је министарство у смислу члана 60а Закона о државним службеницима и намjештеницима, по службеној обавези покренуло поступак за разрјешење Радојевић.

Додатно, наводи се у допису, "из указивања Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, изjашњења Управе за статистику и осталих списа jасно се утврђуjе да jе Монстат у континуитету у Извjештаjима о извршењу годишњих планова наводио нетачне податке да су реализована статистичка истраживања пољопривредних рачуна иако то ниjе био случаj".

– У прилог томе наjбоље говори то што jе у Годишњем плану званичне статистике за 2021. годину ово предвиђено као пробно истраживање, а према Плану из 2018. године ово истраживање је постало редовно, што значи да су подаци морали бити обjављени до 28. септембра 2018. године, а што неспорно ниjе учињено. Да подаци ниjесу обjављени у предвиђеном року како jе то било прописано, не спори ни директор Управе за статистику у свом изjашњењу од 2. септембра 2021. године, коjи покушава да релативизуjе своjе непоступање и да одговорност за своjе неправилности у раду пребаци на други орган и на таj начин створи алиби, али неуспjешно – стоји у допису Монстату.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:28