Фото илустрација  / - Дан, архива
23/04/2022 u 10:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство јавне управе расписало два Јавна конкурса за помоћ медијима

Министарство ће кроз два конкурса подржати производњу медијског садржаја од јавног интереса, како би се скренула пажња на изазове који се односе на ширење дезинформација и говора мржње

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија ће кроз транспарентну и на објективним начелима заснованој помоћи расподијелити медијима 312.000 еура за прозиводњу медијског садржаја од јавног интереса,  који ће подићи свијест грађанима о штетним утицајима ширења говора мржње и лажних вијести, наводи се у саопштењу.

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија додијелиће финансијску подршку дневним, неђељним, локалним штампаним медијима и интернетским публикацијама те локалним јавним емитерима, с циљем опоравка од штетних економских посљедица изазваних пандемијом Ковид- 19 кроз два Јавна конкурса са опредијељеним износима:

За дневне, недељне, локалне штампане медије и интернетске публикације у износу од 162.000,00 еура; 

За локалне јавне емитере у износу од 150.000,00 еура. 

- Медијско  тржиште је усљед кризе изазване пандемијом Ковид-19 вируса, и значајним падом прихода од маркетинга, већ трећу годину заредом погођено негативним утицајима на одрживост, што се одражава и на услове за рад медијских радница и радника. Све то је пријетња очувању радних мјеста у медијској индустрији. Зараде новинара су незадовољавајуће, а медији генерално нијесу у стању да улажу у продукцију - додају у саопштењу.

Такође, како наводе, појавом пандемије Ковид-19 јавни дискурс преплављен је дезинформацијама и говором мржње, што се само додатно појачало након агресије Русије над Украјином. Због тога је за државу поред обезбјеђивања медијског плурализма, правовремено, објективно и професионално информисање јавности важније него икада.  

Како би јавност имала тачне, правовремене и квалитетне информације о темама које су важне за доношење одређених одлука сваког појединца, потребно је подићи свијест о разорним посљедицама ширења дезинформација и говора мржње, додају из Министарства.

Министарство ће кроз два конкурса подржати производњу медијског садржаја од јавног интереса, како би се скренула пажња на изазове који се односе на ширење дезинформација и говора мржње, а при том оснажили медији у препознавању и сузбијању истих. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:02