Мин финансија / - SRDJAN BOLJEVIC
03/12/2021 u 12:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Одговорно и посвећено радимо на унапређењу живота особа са инвалидитетом

Овим путем јавност позивају да зајеничким снагама обезбиједе да особе са инвалидитетом буду пуноправни грађани нашег друштва

Министарство финансија и социјалног старања посвећено и одговорно ради на унапређењу квалитета живота особа са инвалидитетом, саопштили су из овог ресора.

Како су истакли, особе са инвалидитетом морају имати квалитетан приступ задовољавању здравствених, едукативних, социјалних и осталих потреба, то је обавеза и цијелог друштва и  Владе.

Нажалост, упозоравају, особе са инвалидитетом се још суочавају са неким обликом дискриминације у држави. 

 - У наредном периоду циљ нам је да обезбиједимо дјеци и особама са инвалидитетом подршку за самосталан живот у заједници, односно приступ свим услугама социјалне и дјечје заштите, како би особе са инвалидитетом остале у својој породици и заједници, а не сегрериране од друштва. Свјесни тих чињеница Министарство финансија и социјалног старања планира усвајање Стратегије за деинституционализацију у Црној Гори - наглашавају из министарства.

У Црној Гори, од укупног броја становника, 11% (68.064) особа има сметње при обављању свакодневних активности због дуготрајне болести, инвалидитета или старости, показали су подаци са Пописа 2011. године. 

 - У наредном периоду акитвно ћемо радити да омогућимо особама са инвалидитетом и физичку приступачност центрима за социјални рад и другим јавним установама социјалне и дјечје заштите за шта је опредијељено 650.000€  од стране Делегације Европске Уније у Црној Гори - увјеравају они.

 - У првом, другом и трећем кварталу ове године, како наводе из Министарства, пројектант је извршио прва снимања на терену, дао процјену трошкова за адаптацију и завршио израду главног пројекта.  У овом кварталу је завршена ревизија главног пројекта за свих 19 објеката и тренутно смо у фази покретања тендера за извођење радова.  Овим пројектом ће се у значајној мјери побољшати приступ јавним установама социјалне и дјечје заштите за особе са инвалидитетом - наглашавају они.

Као један од најзначајнијих пројеката у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом је, како додају, и пројекат “Јединствено тијело вјештачења” које спроводи Министарство финансија и социјалног старања у сарадњи са УНДП-ем.

 - Циљ реформе је успостављање јединственог тијела за утврђивање инвалидитета и јединствених националних критеријума/методологије за утврђивање инвалидитета. Ради се о комплексном реформском подухвату који укључује пет ресора (социјална заштита, запошљавање, пензијско инвалидска и борачка заштита и просвјета), без чије реализације није могуће заокружити реформу система социјалног старања. Од система утврђивања инвалидитета директно зависи коришћење разних права за око 50.000 грађана и њихових породица - додају.

Ова лица ће, како додају, успостављањем новог система праведније и лакше остваривати права.

 - Реформом треба да се суспендује око 30 постојећих комисија и успостави јединствено тијело (Завод) које би вјештачило по новој, јединственој, националној методологији за све ресоре.  Планирано је да 2023. буде успостављен Завод за јединствено вјештачење инвалидитета, након чега особе са инвалидитетом неће морати да се суочавају са процјеном њихове инвалидности кроз 30 различитих комисија за исте дијагнозе, а да при томе добију различите ставове. Такође на крају овог пројекта биће успостављена Јединствена база података особа са инвалидитетом - наводе,

Овим путем јавност позивају да зајеничким снагама обезбиједе да особе са инвалидитетом  буду пуноправни грађани  нашег друштва. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:15