Са састранка Министарства пољопривреде / - МПШВ
22/06/2021 u 19:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство пољопривреде може обезбиjедити средства сточарима за jун и jул

Представници министарства су исказали разумиjевање, нагласивши да поремећаj на тржишту погађа и друге секторе, те да ће, не пристаjући на уцjене, уложити максималне напоре да у складу са могућностима пронађу рјешење и пруже подршку нашим пољопривредницима

Поводом актуелног проблема поремећаjа на тржишту насталог повећањем циjене сточне хране, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одлучно је да помогне произвођачима и у том циљу предузима све активности како би помогли и пружили подршку ради обезбjеђивања одрживости овог сектора, поручују из овог ресора.

На данашњоj сjедници КЕП-а у Влади Црне Горе министар Александар Стиjовић упутио jе додатни апел Министарству финансиjа како би се што ургентниjе пружила подршка пољопривредном сектору из буџетских резерви због настале ситуациjе на тржишту.

- С намjером што боље координациjе и проналажења заjедничког рjешења данас су представнике удружења сточара примили државни секретар Небоjша Величковић, директор Директората за пољопривреду Мирослав Цимбаљевић и начелник Дирекциjе за сточарство Ранко Богавац, гдjе jе предочено да министарство релоцирањем средстава из агробуџета може обезбиjедити максимално средства за подршку за jун и jул након усвоjеног агробуџета, с обзиром на то да ова средства нису планирана у окиру редовних мjера и кроз њих би била обезбеђена хитна помоћ за оваj сектор - наводе из министарства.

Представници министарства су исказали разумиjевање, нагласивши да поремећаj на тржишту погађа и друге секторе, те да ће, не пристаjући на уцjене, уложити максималне напоре да у складу са могућностима пронађу рјешење и пруже подршку нашим пољопривредницима.

Подсjећамо да jе на основу спискова мљекара и сирара за април 2021. године укупна количина откупљеног млиjека од 1.666 коопераната износи 2.208.340 литара.

На основу спискова за премиjу за прераду млиjека на газдинству просjечна мjесечна количина прерађеног млиjека од 1.949 прерађивача млиjека износи 3.060.83,34 литара.

Из наведеног произилази да субвенциjа од 0,01 €/литру млиjека за произвођаче млиjека коjи предаjу млиjеко мљекарама и сирарама на основу наведених количина млиjека даjе износ од 22.083,40€ (2.208.340лит x 0,01€) за jедан мjесец.

- Када jе риjеч о количинама млиjека коjе се прерађуjу на пољопривредним газдинствима, а коjе су, према анализама сектора, веће од количина млиjека предатог одобреним и регистрованим обjектима за прераду, субвенциjа од 0,01 €/литру млиjека за планирани период, а на основу спискова за премиjу од 2020. године даjе износ од 30.600,83€ (3.060.83,89 лит x 0,01€) - наводи се у реаговању.

Важно jе знати да jе за потребе пружања помоћи произвођачима млиjека у Црноj Гори за један мjесец, на сваки jедан цент додатне субвенциjе неопходно обезбиjедити доадтних 52.684,23€

Министарство пољопривреде већ обезбедjуjе субвениjе од 0,10 € (10 центи по литру млиjека) кроз мjере агробуджета,и додатни цент за количине преко 5000 литара млиjека, док већина општина субвенционира 0,02 – 0,03€. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:57