foto: ministarstvo prosvjete / - FOTO: MINISTARSTVO PROSVJETE
10/10/2024 u 09:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministarstvo prosvjete: Puna podrška Specijalnoj Olimpijadi Crna Gora

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović sastala se sa predsjednikom i direktorom Specijalne Olimpijade Crna Gora, Aleksandrom Vuksanovićem i Ivanom Radovićem.

Današnji sastanak je bio prilika da se napravi osvrt na saradnju ostvarenu u prethodnom periodu, kao i predstojeće planove, koji se odnose na obuku preko 500 nastavnika i stručnih saradnika iz 60 obrazovno-vaspitnih ustanova.

Počinje digitalizacija u auto-školama

- Specijalna Olimpijada postoji u 200 zemalja svijeta, uključujući i Crnu Goru od 2007. godine, gdje je uspostavljeno 5 sportskih klubova Specijalne Olimpijade (Podgorica, Nikšić, Plav, Berane, Pljevlja). Od 2021.godine, sport kroz inkluzivno obrazovanje uveden je u više od 15 škola, uključivši u svoje aktivnosti oko 500 učesnika sa i bez intelektualnih smetnji i angažujući ukupno oko 1.500 mladih- navodi se u saopštenju.

Ministarstvo daje punu podršku Specijalnoj Olimpijadi Crna Gora, posebno imajući u vidu da se radi o aktivnostima na sistemskom nivou koje obuhvataju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole. Sagovornici su se saglasili da će do kraja godine uložiti neophodne napore da se realizuju planirane projektne aktivnosti.

- Podsjećamo da je u julu 2023. godine je potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti inkluzivnog obrazovanja između Ministarstva i Međunarodne Specijalne Olimpijade, kao i projektni ugovor sa Specijalnom Olimpijadom Crna Gora koji definiše saradnju u periodu 2024-2026. godina- navode u saopštenju.

Programi Specijalne Olimpijade predstavljaju inkluzivne sportske i obrazovno-sportske inicijative koje transformišu individualnu svijest o socijalnoj inkluziji, kao i stavove i ponašanja prema osobama sa intelektualnim smetnjama. U samom sprovođenju planiranih aktivnosti, važnu ulogu ima Specijalna Olimpijada Crne Gore (SOCG), koja kao dio globalnog pokreta Specijalne Olimpijade, djeluje od 2007. godine.

- Kroz partnerstvo sa Specijalnom Olimpijadom nastavićemo sa ispunjavanjem međunarodnih obaveza kao i dati doprinos da Crna Gora nastavi da podiže svijest djece od najranijeg predškolskog i školskog uzrasta u vezi sa važnošću poznavanja i poštovanja ljudskih prava, tolerancije i različitosti. Takođe, na ovaj način će se odgovoriti potrebama koje vaspitači i nastavnici prepoznaju u vezi sa njegovanjem osjećaja pripadnosti kod djece i mladih sa intelektualnim smetnjama, naročito u periodu kad ulaze u pubertet- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. oktobar 2024 09:32