Са догађаја
30/09/2021 u 14:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство здравља и СЗО: Дуван и даље један од водећих узрока морбидитета и морталитета

Међу земљама које чине европски регион СЗО, Црна Гора има једну од највећих стопа конзумирања дувана међу одраслима, која износи око 35%.

Поводом покретања пројекта: „За живот без дувана и ваздух без дима“, Оквирне Конвенције о контроли дувана Свјетске здравствене организације 2030 - фаза 3 (СЗО ФЦТЦ 2030 Пројекат, Пхасе 3) у Црној Гори, Министарство здравља, уз подршку Свјетске здравствено организације организовало је мултисекторске консултације. 

Поздрављајући учеснике скупа министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић, истакла је да је дуван и даље један од водећих узрока морбидитета и морталитета широм свијета. Са преко осам милиона смртних случајева сваке године у свијету, дуванска епидемија једна је од највећих пријетњи по јавно здравље.  

- Међу земљама које чине европски регион СЗО, Црна Гора има једну од највећих стопа конзумирања дувана међу одраслима, која износи око 35%. Према Студији о квалитету живота, животним стиловима и здравственим ризицима, спроведеној 2017. године, конзумирање дувана у порасту је међу женама у Црној Гори. Глобално истраживање о употреби дувана међу младима из 2018. године показало је да око 10% адолесцената користи дуван. Новије студије показују и да је изложеност дуванском диму веома висока, како код куће тако и на јавним мјестима. Дуван утиче, не само на здравље, већ и на образовање, животну средину и родну равноправност, сиромашећи притом породице и представљајући велико економско оптерећење по друштво. Потребно је да ојачамо мултисекторску сарадњу како бисмо адекватно одговорили на овај изазов у Црној Гори- нагласила је министарка Боровинић Бојовић. 

Министарство здравља, како је истакла, чврсто је опредијељено да подржи даље јачање регулаторног оквира за контролу дуванских производа, нарочито у дијелу паковања и обиљежавања дуванских производа, иновативних дуванских производа, одвикавања од пусења и пореских и цјеновних мјера по питању дуванских производа.

- Вјерујем да ћемо заједничким снагама и кроз успјешну сарадњу на пројекту реализације Оквирне конвенције о контроли дувана до 2030. бити у стању да додатно оснажимо нови Закон о ограничавању употребе дуванских производа, у складу с одредбама Оквирне конвенције о контроли дувана Свјетске здравствене организације и подржимо његову пуну примјену с превасходним циљем заштите здравља и живота грађана Црне Горе. Радујемо се јачању имплементације Оквирне конвенције о контроли дувана Свјетске здравствене организације кроз пројекат реализације Оквирне конвенције о контроли дувана до 2030. године, јер се ради о кључном покретачу у достизању здравствених циљева у оквиру Циљева одрживог развоја до 2030. године- казала је министарка здравља.

Подсјећајући да је преваленца пушења у Црној Гори изнад просјека у Региону Европе,шефица Канцеларије СЗО у Црној Гори, др Мина Брајовић истакла је да  забрињава чињеница да у Црној Гори расте тренд пушача у популацији жена и младих, које дуванска индустрија препознаје као базу за регрутовање нових корисника. Према њеним ријечима, више од 80% пушача живи у земљама ниског и средњег нивоа развоја. 

- Евидентно је да дуванска индустрија посебно “циља” управо ове земље за проширење тржишта, у којима ће регрутовати нове потрошаче за своје смртомосне производе. Генератор епидемије пушења у Црној Гори и у свијету је понашање, али не треба заборавити да епидемијску криву, када је ријеч о пушењу, црта дуванска индустрија руковођена само једним циљем – генерисање профита.

-Док се боримо са пандемијом КОВИД 19 и планирамо опоравак од погубне и незапамћене пандемије, неопходно је да мјере контроле употребе дувана буду интегрални дио одговора на КОВИД, оцијенила је др Брајовић. Видјели смо да су пушачи и особе са хроничним обољењима посебно вулнерабилни када је ријеч о инфекцији и оболијевању од КОВИД-19-упозорила је  Брајовић. 

Борба против пушења је комплексан изазов и његово превазилажење тражи мултисекторски приступ и ангажман цјелокупног друштва. У том контексту,  Брајовић је поздравила напоре Министарства финансија да кроз мјере фискалне политике и повећање акцизног оптерећења, али и сузбијање илегалне трговине дуванским прозиводима, даје непроцјењив  допринос ефикасном одговору на епидемију пушења у Црној Гори.

 Брајовић је подсјетила да је Црна Гора једина земља у региону Европе која је добила подршку за реализацију ФЦТЦ 2030 Пројекта. Ово је велико признање међународних партнера Влади Црне Горе и њеној одлучности да се “обрачуна“ са епидемијом пушења у Црној Гори, казала је др Брајовић.

Она је је подсјетила да је током недавно завршене националне процјене статуса имплементације обавеза из Оквирне конвенције за употребу дувана, констатовано да је у Црној Гори присутан снажан утицај дуванске индустрије, као и да је потребно значајно ојачати капацитете за контролу спровођења политике контроле употребе дувана.

Посебно је истакнуто да спровођење стратегија и законских прописа представља озбољан изазов у ЦГ. Важност овог пројекта, према ријечима др Брајовић, који ће финансијски подржати владе Велике Британије, Норвешке и Аустралије, а имплементирати Канцеларија СЗО у Црној Гори, лежи у чињеници што ћце допринијети унапријеђивању здравља, смањивању сиромаштва, неједнакости, побољшању продуктивности  и квалитета ваздуха, као окоснице агенде одрживог развоја.

Директор СЗО ФЦТЦ Секретаријата, др Адриана Бланцо Марqуизо подсјетила је да  дуван представља пријетњу по здравље, али је и узрок економских губитак у земљама и значајно слабе њихове капацитете за постизање циљева одрживог развоја Уједињених нација. Према њеним ријецима „потребно је дјеловати хитно и сада.“

- Као потписиница СЗО Оквирне конвенције за контролу дувана од 2006. године - и  Протокола о елиминацији незаконите трговине дуванским производима од 2017.године, од  Црне Горе се очекује да промовисе мултисекторки приступ и активан ангажман друштва, како би преокренула тренутни тренд епидемије дувана кроз усвајање и спровођење снажних политика које ће грађанима понудити дужи и здравији живот. Кроз пројекат ФЦТЦ 2030 (Оквирна конвенција СЗО за контролу дувана 2030) који покрећемо данас, Секретаријат ФЦТЦ  и његови партнери пружиће циљану техничку и финансијску помоћ Влади Црне Горе како би подржали њене напоре на убрзаној изради и примјени снажних регулаторних политика за контролу дувана- нагласила је др Бланцо Марqуизо. 

Током састанка представници цивилног сектора изразили су пуну подршку националним напорима у имплементацији мјера предвиђених Оквирном конвенцијом за контролу дувана.

Закључујући скуп,  Ивана Живковић, генерална директорка Директората за јавно здравље у Министарству здравља истакла је да се потврда посвећености Црне Горе у испуњењу обавеза Конвенције огледа и у низу корака који су предузети након спровођења ФЦТЦ процјене стања имплементације Оквирне конвенције о контроли дувана СЗО, као и израда смјерница за подршку при одвикавању од пушења, као и обука мултидисциплинарних тимована нивоу примерне здравствено заштите,  како би пружили потребну подршку грађанима у одвикавању од пушења.

Поменути пилот пројекат је оставрен уз тијесну сарадњу са Домом здравља Подгорица, уз промоцију новог модела и приступа подршке нашим грађанима, као и уз подршку СЗО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:48