Митрополит у Беранама / Фото: Приватна архива
01/06/2021 u 12:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Митрополита Јоаникија Беранци дочекали испред Манастира

Епископ Јоаникије је, до избора за митрополита, био епископ будимљанско-никшићке епархије чије је сједиште у Ђурђевим ступовима

Новоизабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије стигао је касно синоћ у Црну Гору, а вечерас је служио литургију у Манастиру Ђурђеви ступови код Берана.

image

Митрополит у Беранама

Фото: Приватна архива

Испред Манастира се окупио велики број вјерујућег народа, а митрополит их је поздравио са "Христос Васкресе" након службе и кратког говора у манастиру.

image

Митрополит у Беранама

Фото: Приватна архива

Епископ Јоаникије је до избора за митрополита био епископ будимљанско-никшићке епархије чије је сједиште у Ђурђевим ступовима. Њега ће у епархији замијенити епископ Методије.

image

Митрополит у Беранама

Фото: Приватна архива

Портал Дана је већ објавио да ће патријарх српски Порфирије и бројни епископи доћи у Црну Гору на Цетиње да устоличи новог црногорско-приморског митрополита Јоаникија, али термин устоличења још није договорен.

Иначе, Свети архијерејски сабор на мајском засједању 2002. године изабрао је владику Јоаникија за епископа будимљанско-никшићког, а устоличење је обављено 4. августа у Манастиру Ђурђеви ступови у којем је било древно сједиште Епископије будимљанске основане Светим Савом 1220. године.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког владика Јоаникије покренуо је обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина већ завршене и освештане. Са обновом светиња започео је и обнову монаштва по општежитељном или скитском уставу. Покренуо је епархијски лист „Свевиђе“ и издавачку дјелатност у Епархији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:55