Ратко Митровић / - фото: ГОВ.МЕ
16/07/2021 u 20:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митровић: Просторно планирање и урбанизам даље на чекању

Посао jе, како jе казао, прво био на чекању због буџета

Министар екологиjе, просторног планирања и урбанизма, Ратко Митровић одговарао jе на питања посланика пред скупштинским одбором. Казао jе да од Владе ниjе добио вjетар у леђа за оснивање Завода за просторно планирање и урбанизам коjи би требало да ради наjважниjа стратешка документа из области планирања и уређења простора. Таj посао jе, како jе казао, прво био на чекању због буџета, а сада због студиjе економске оправданости. Посланици власти и опозициjе сагласни су да у просторном планирању влада хаос, преноси портал РТЦГ.

Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма,у марту ове године добило jе сагласност Владе за оснивање Завода коjи би био у власништву државе, а бавио би се стратешким развоjем простора Црне Горе. Међутим, формализациjа тог посла, како каже ресорни министар Ратко Митровић стопирала jе Влада.

– Ту jе било жучних расправа зашто ми не даjу вjетар у ледjа да се отвори таj завод и тада али су говорили док се усвоjи буджет. Кад буде бужет завод ће прво да се оформи и усвоjи се буджет jа на влади и тад кажу морате студиjу економске оправданости и сада радимо студиjу и чекамо то да завршимо и онда да видимо шта ћемо даље – казао jе Митровић.

То jе министар саопштио на контролном саслушању у Скупштини коjе су иницирале посланице УРА Суада Зороњић и Божена Jелушић. Jедна од тема саслушања била jе и стање просторног планирања у Црноj Гори.

– По мом осjећаjу ни мало жестоко буjа градња коjа угрожава развоj Црне Горе. Наjвећи броj нелегалних обеjката уопште ниjе легализован а обjекти коjи се граде на основу приjаве грађења превазилазе и висину и спратност, закључак jе да jе у стању газдовања простором хаос – казала Jелушић.

– Доведени смо у ситуациjу да имамо jош већи хаос у просторном планирању и хаос у изградњи обjека у Црноj Гори – поручио jе Генци Ниманбегу.

Зато jе посланике наjвише интересовало када ће бити усвоjена стратешка документа у области планирања и уређења простора.

Представници министарства, међутим, ниjесу имали конкретне одговоре.

– Мене интересуjе рок за изградњу просторног плана, рок за измjене закона о просторном планирању и рок за доношење новог закона – навео jе Деjан Ђуровић (ДФ).

– Ако хоћете квалитетатн план да направите, морате да имате добре основне податке, ми немамо попис становништва, огромне су миграциjе. Ви хоћете да планирате нешто на сjеверу или било гдjе у Црноj Гори а немате информациjу колико тамо живи лjуди – истако jе министар Митровић.

– Ово министарство и ова влада чини ми се не знаjу шта да раде у наредном периоду немаjу концепт развоjа. Хоће да миjењаjу закон а jош ниjесу направили анализу тог закона и немамо jош предлог и нацрт тог закона – нагласио jе Предраг Секулић (ДПС).

– Само да знате ми имамо и визиjу и цилj и тачно знамо што треба. Максимално радимо на дигитализациjи и Подгорицу смо већ дигитализовали. Мислимо да jе то наjболjи начин борбе против корупциjе дигитализациjа – саопштио jе Митровић.

Из министарства се ниjесу се прецизно изjанили и на захтjеве поjединих посланика да jе неопходно дио надлежности из области просторног планирања поново вратити локалним самоуправама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:44