Mladi preduzetnici / - A MLADIH PREDUZETNIKA
29/05/2024 u 09:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mladi preduzetnici Kolašina predložili ukidanje lokalnih poreza

Preduzetnički klub Kolašin na jučerašnjem događaju, koji je okupio predstavnike lokalnesamouprave i mlade preduzetnike podnio je Inicijativu za osnaživanje mladih kojom se traži konkretno olakšavanje poslovanja mladim preduzetnicima.

To se odnosi na poreske olakšice za mlade preduzetnike do 35 godina, konkretno na subvenicionisanje odnosno oslobađanje od lokalnih nameta.

Uroš Bulatović, predsjednik Unije mladih preduzetnika Crne Gore, u čijem je sastavu Preduzetnički klub Kolašin, ocijenio je da je jedan od gorućih problema opštine Kolašin iseljavanje mladih, djelimično prouzrokovano visokom stopom nezaposlenosti, nemogućnošću profesionalnog usavršavanja i ostvarivanja što će dugoročno rezultirati starenjem radne snage i nedostatkom iste, a samim tim i usporiti ekonomski rast i razvoj opštine.

Potpredsjednik opštine Kolašin Vasilije Ivanović istakao je da Opština radi na stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj preduzetništva i da će mladi uvijek imati podršku pri samozapošljavaju, navodeći i programe podrške razvoju kao i opredijeljena budžetska sredstva, kako bi se osnažili mladi a samim tim i zadržali u Kolašinu.

image

Mladi preduzetnici

- A MLADIH PREDUZETNIKA
image

Mladi preduzetnici

- UNIJA MLADIH PREDUZETNIKA

Koordinatorka Preduzetničkog kluba Kolašin Kristina Tomović pohvalila je korektan odnos Opštine prema aktivnostima koje Klub sprovodi, ističući da Kolašin kao manja opština, ali sa velikim prirodnim bogatstvom, dobrim geografskim položajem i podsticajnom lokalnom politikom razvoja preduzetništva, može postati centar preduzetništva mladih, ulažući u ideje koje su brzorastuće sa tendencijom da postanu dominantne na trzištu. Kako bi održao korak sa ostatkom razvijenog svijeta, zadržali mlade i podstakli ih na samozapošljavanje neophodno je preduzeti konkretne korake, što su mladi preduzetnici/ce i učinili podnošenjem Inicijative.

Ukidanje lokalnih poreza, odnosno oslobaðanje prireza za sve mlade preduzetnike/ce koji razvijaju sopstveno poslovanje na teritoriji opštine Kolašin, prokomentarisao je i Vuk Vuković, sekretar za finansijeopštine Kolašin, inicirajući formiranje radne grupe kako bi se uradila detaljna analiza predmetne inicijative uz konkretne kriterijume i ograničenja, a koja bi kasnije bila upućena na dalju poceduru.

Nagrada „Stvaratelji za stoljeća“ ​NVO Uniji mladih preduzetnika Crne Gore

Iz Unije mladih preduzetnika smatraju da će se implementacijom Inicijative drastično smanjiti ulazna barijera za otvaranje sopstvenog preduzeća a Opštini omogućiti dugoročne benefite i profit kada preduzeće postane profitabilno. Nadalje, dugoročno će se zadržati mladi u opštini jer će im biti olakšano poslovanje u Crnoj Gori, a i dovešće do smanjenje sive ekonomije jer će ovakva fiskalna politika dati podsticaj mladima koji rade na sivom tržištu da se zvanično registruju, i propisno obavljaju svoje poslovanje.

Preduzetnički klub Kolašin je pokrenut u saradnji sa UMPCG i Opštine Kolašin. Osim Kolašina Preduzetnički klubovi su pokrenuti u sljedećim opštinama: Tuzi, Bar, Kotor i Danilovgrad, koji će takođe iznijeti po jednu Inicijativu koja će doprinijeti boljem položaju mladih preduzetnika/ca.

Osnivanje Preduzetničkih klubova je podržano kroz program „Podržani=Osnaženi“ (FSTP-For Support To emPowerment), koji realizuje Fond za aktivno građanstvo - fAKT, u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 03:46