/ Фото: Дан
11/11/2021 u 17:43 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Млади умиру, заражени падају у несвијест испред ковид центра

Више десетина Подгоричана јуче је испред Ковид центра на Старом аеродрому казало да чекају до изнемоглости да дођу на ред за тестирање или пријем код љекара

У Црноj Гори je од последица вируса корона преминуло још 12 особа, међу којима је наjмлађа жртва имала 23 године.

Од почетка трећег таласа епидемије, односно од 1. августа, то је 22. смртни случај пацијента млађег од 40 година, односно седми који је имао мање од 30 година.

Из Института за јавно здравље је саопштено да током јучерашњег дана укупно регистровано 584 новопозитивних случаjа инфекциjе.

Екипа "Дана" је јуче послије 12 часова затекла више десетина Подгоричана испред Ковид центра за одрасле на Старом аеродрому. Они са којима смо разговарали били су видно узнемирани, сви су кашљали, поједини су нам казали да више не могу да стоје и чекају до изнемоглости да дођу на ред за тестирање или пријем код љекара. Тврде да их медицинско особље неријетко враћа јер нема ко да им погледа снимак плућа или налазе крви. Пред вратима смо затекли више од 30 грађана, а кроз стакло се видио и ред у унутрашњости објекта.

Центар за грађанско образовање је прије два дана затражио од Министарства здравља да изврши контролу прихвата и лијечења пацијената у ковид амбуланти у Подгорици, јер се грађани жале на доступност здравствене здравствене заштите. Из Министарства здравља јуче је саопштено да су на територији Подгорице организоване двије ковид амбуланте, на Старом аеродрому и у Музиком центру (патронажа). У њима ради 18 љекара и пет патронажних тимова. Из тог ресора су поручили да редовно прате ситуацију у држави и да ће увијек реаговати и локално.

Тиват тражи карантин и за вакцинисане који су позитивни

Због погоршане епидемиjске ситуациjе и све већег броjа обољелих коjи су вакцинисани, предсjедник тиватске општине Жељко Комненовић упутио jе Институту за jавно здравље инициjативу за ревизиjу важећих мjера у диjелу спровођења изолациjе и карантина за комплетно вакцинисане особе.

Комненовић је допису навео да jе у Тивту велики броj особа коjе су биле у блиском контакту са зараженима, а коjима према прописаном протоколу ниjе издато рjешење о самоизолациjи jер су вакцинисани, па се несметано крећу и обављаjу послове.

Таj проблем jе посебно изражен у школским и предшколским установама у коjима jе, истиче се, примиjетан пораст броjа заражене дjеце.

Подгоричанка Славица Кликовац која је инфицирана вирусом корона казала је за "Дан" да са супругом чека да јој љекар погледа налазе. Испричала је да се приликом претходног доласка док још није била тестирана онесвијестила чекајући преглед на улазу у ковид центар.

– Колико су они ажурни и колико их је брига показује то да сам се онесвијестила чекајући у реду за преглед. Реагују тек када се тако нешто догоди. На преглед се чека по неколико сати. Овдје је хаос, заједно су и инфицирани и здрави. Онај који има симптоме, а утврди се да није инфициран ковидом, сигурно ће добити инфекцију док се то не утврди. Ја имам друге здравствене тегобе, а све друге болести су занемарили при корони. Не могу да дођем до кардиолога, а срчани сам болесник. Потребан ми је и преглед код васкуларног хирурга јер имам тромб. Ако умрем, умријећу од мојих основних болести јер због епидемије не могу да наставим лијечење. Не могу да дођем до специјалисте – наводи Кликовац.

Младић Димитрије Бенић истиче за "Дан" да је разочаран организацијом у ковид центру јер грађани морају да чекају и да се по неколико пута враћају због исте ствари.

image
Фото: Дан

– Организација у ковид амбуланти је веома лоша, јер само на налазе мораш по неколико сати да чекаш у реду. Ја и мој отац нијесмо могли да чекамо када смо видјели колики је ред. Једна дјевојка је јуче када нам је био заказан први преглед чекала од 14 до 18 часова. Баш сам се разочарао како све функционише, иако знам да имају пуно посла. Јуче се сигурно пола сата нико у реду испред Дома здравља није помјерио. А толико, можда и више грађана је било и унутра. Ово је катастрофа и не знам куда ово води. Прво сам ја био заражен и док сам добио терапију ја сам оздравио без помоћи љекара. Сада сам дошао са оцем – прича Димитрије Бенић.

Његов отац Небојша каже да је два дана узалуд покушавао да дође до љекара који би му успоставио дијагнозу. Нема ко да му очита налазе, због чега ће снимак однијети код приватника.

– Нема ко да ми прегледа снимак плућа и требало би поново да чекам у реду. Јуче смо чекали три- четири сата и ништа нијесмо обавили. Заказао сам за петак у 9.30 сата. Греота од народа који ово доживљава и мој им је савјет да некако почну сами да се лијече. Ствар је у томе да треба одмах да се укључе антибиотици јер се то на крају мора код овог вируса – каже Бенић.

Суграђанка Милена испричала је да је узалуд звала Кол центар Дома здравља јер су јој рекли да не може да закаже преглед него мора да дође и чека испред Ковид центра иако су, како каже, у неколико наврата из Дома здравља обавјештавали грађане да се преглед мора заказати преко Кол центра. Објашњава да је изнемогла и не може да чека у реду, па је на тренутак изашла из реда и сјела на оближњу бетонску ограду.

– Први пут долазим овдје на преглед. Имам налаз да сам позитивна на ковид, кашљем и једва стојим. Сви ови у реду су испред мене, ту сам већ 15 минута и не знам када ће ме примити како би ме прегледали и преписали терапију – каже Милена.

Истиче и да није знала да се сви они за које се посумња да имају ковид упућују у Ковид центар на Старом аеродрому, те да је неопходно да се у ове сврхе опредијели још нека здравствена установа.

Из ИJЗ-а су јуче саопштили да су регистровали четири преминула из Подгорице, по двоjе из Тивта и Никшића, а по jедан са Цетиња, из Моjковца, Колашина и Улциња.

– Међу преминулима наjмлађи jе имао 23, а наjстариjи 87 година – саопштено jе из ИJЗ.

На нешто више од 3.000 узорака регистрована су 584 новопозитивна случаjа и то 240 у Подгорици, Никшићу 73, Бару 33,Тивту 28, Биjелом Пољу 27, Цетињу 27, Будви 22, Херцег Новом 21, Котору 19, Даниловграду 18, Беранама 14, Андриjевици и Колашину по 11, Пљевљима 9, Улцињу 8, Моjковцу 7, Тузима и Рожајама по 4, Гусињу 3, Плужинам 2, Плаву и Жабљак по један.

– Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева ковида-19 у Црноj Гори износи 5.668. Од почетка епидемиjских дешавања (март 2020. године) укупан броj регистрованих случаjева инфекциjе новим вирусом корона у Црноj Гори jе 150.313. Укупан броj преминулих повезаних са ковид-19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 2181. – казали су из ИJЗ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:36