Апотека Монтефарм / -IVAN PETROVIC-IPE
22/01/2022 u 15:28 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтефарм: У току тендер за набавку љекова вриједан 43 милиона еура

Из Монтефарма су Дану казали да имају довољно залиха медикамената

Из Монтефарма је "Дану" саопштено да не знају да ли ће опредијељна буџетска средства у 2022. години бити довољна за несметано снабдијевање љековима свих јавних здравствених установа. Из Монтерафарма истичу да је у току тендер за набавку љекоав вриједних 43.160.000 еура на основу захтјева којeг су поднијели Влади за набавку недостајућих медикамената. Набавком су обухваћени сви љекови и медицинска средства за болнице, домове здравља и апотеке. Према подацима Фонда за здравстено осигуарње, Монтефарм добављачима и веледрогеријама дугује 28.000.000 еура, а одлуком Министарства финансија и социјалног старања за 2022. годину за здравствени систем биће издвојено око 40.000.000 еура мање од траженог износа од 333 милиона еура. Влада је Законом о буџету за 2022. годину за љекове и медицинска средства опредијелила укупно 92,532,550 еура, од чега ће Монтефарм добити око 70.000.000. Буџетом за ову годину Фонду за здравствено осигурање опредијељено је само 14.000.000 за издавање љекова на рецепт у 120 приватних апотека.

– Тендер за набавку љекова за шест мjесеци расписан jе у новембру 2021. године и задовољиће потребе JЗУ до 1. априла 2022. године, а његово вредновање jе у току. Тренутно се сумираjу подаци, односно биланси потреба за 2022. годину за јавне здравствене установе, на основу коjих ће и бити расписан тендер за 2022. годину. Да ли ће опредиjељена буџетска средства за 2022. годину бити довољна за несметано снабдиjевање свих JЗУ биће jасно након сумирања података и даљег тока епидемиjе ковид-19. Лагер Монтефарма тренутно располаже довољним залихама љекова и наша установа, као и претходних година функционише у складу са улогом коjу имамо у здравственом систему Црне Горе. Вакцина против ковида-19 имамо довољно за потребе грађана Црне Горе и очекуjемо испоруку вакцине "модерна" коjе досад ниjе било на нашем тржишту – истичу из Монтефарма.

Болницама мање новца

Из Фонда су саопштили да су прошле године поjедине здравствене установе, руководећи се своjим стварним потребама, захтиjевале већи износ средстава, док су им одлуком коjа jе усклађена са буџетом опредиjељена средства у мањем износу.

– Министарство финансиjа jе утврдило лимит буџетских средстава за потребе здравственог система за 2022. годину у износу од цца 307 милионс еура. У Фонду смо сматрали да jе дати лимит недовољан, те jе након низа реаговања опредиjељен износ цца 332 милиона еура. У наведени износ, укључено jе планирано повећање зарада запослених у
jавном здравству. Сматрамо да су средства опредиjељена на наведни износ ипак недовољна за несметано функционисање здравственог система, с обзиром на потребе jавних здравствених установа као и наслиjеђени дуг коjи додатно отежава даље финансирање као и стабилизациjу финансирања здравственог система у циjелости – наводе из Фонда.

Према подацима Фонда, здравствене установе су прошле године потрошиле 41 милион еура за љекове и медицински потрошни материjал.

– Од тога износа 26 милиона еура је опредијељено за љекове на рецепт у апотекама Монтефарм, док jе за остала медицинска средства планирано 24,5 милиона еура. Одлуком о распореду средстава Фонда за здравствено осигурање за 2021. годину усвоjеном од стране Управног одбора Фонда 16. jула за љекове и медицинска средства Монтефарма опредиjељена су средства у износу од 67,9 милиона еура – наводе из Фонда.

Објашњавају да је епидемиjска ситуациjа разлог jе и што се ниjе могла предвиjети повећана потрошња љекова и медицинских средстава.

– Као што смо и у претходном периоду напоменули, и овим путем истичемо да су поjедине здравствене установе, у првом реду ковид болнице, приликом достављања потребних количина љекова и медицинских средстава указивале на немогућност уклапања стварних потреба у финансиjске оквире дате нацртом буџета Фонда за 2021. годину. Ово из разлога jер у тренутку исказивања потреба за финансиjским средствима Фонду за 2021. годину ниjесу могли предвидjети развоj епидемиjске ситуациjе и повећану потрошњу љекова и медицинских средстава, као и личне заштитне опреме, изазвану истом – наводи се у информациjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 21:16