Горан Мариновић / -Вијести
26/05/2022 u 19:26 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мариновић за "Дан": Монтефарм девастиран, испаштају пацијенти

Што се тиче велепромета љековима и медицинским средствима, функциjа Монтефарма се свела на пружање техничких услуга приликом организовања jавних тендера, уз непостоjање законске регулативе за комерциjално пословање, а самим тим и учешће на фармацеутском тржишту, каже Мариновић

Директор јавне апотекарске установе Монтефарм Горан Мариновић казао је за "Дан" да је у техничко-организационом смислу, затекао компаниjу која је била прилично девастирана и која је заостаjала за приватним веледрогериjама коjе су заузимале доминантну позициjу на фармацеутском тржишту Црне Горе. Он истиче да се очигледно годинама веома мало улагало у развоj Монтефарма, док ситуација на тржишту љекова јасно указује да цијели дио колача узима приватни сектор и да диктирају дешавања на истом.

– У техничко-организационом смислу, компаниjа jе била прилично девастирана и веома jе заостаjала за приватним веледрогериjама коjе су заузимале доминантну позициjу на фармацеутском тржишту Црне Горе, jер се очигледно годинама веома мало улагало у развоj Монтефарма – истиче Мариновић.

Упитан како оцjењуjе положаj Монтефарма на тржишту љекова и коjе су главне препреке на коjе наилази та државна установа када jе у питању набавка, дистрибуциjа и издавање љекова, истиче да је главна препрека Закон о јавним набавкама који ограничава Монтефарм да директно послује са добављачима.

– Монтефарм, као национална компаниjа, гдjе jе држава 100 одсто власник, годинама jе заузимао пасиван положаj на тржишту љекова. Нетачне су константне тврдње да jе Монтефарм монополиста на тржишту, апсолутно нема никакав утицаj на тржиште jер нема законске могућности за комерциjално пословање. Фактичко стање говори супротно, тј. да претежни утицаj на тржишту имаjу приватне веледрогериjе. Главна препрека jе постоjећи Закон о jавним набавкама и одсуство законске регулативе коjом би Монтефарм могао да послуjе директно са добављачима – објашњава Мариновић.

Почели модернизацију апотека

Мариновић истиче и да је систем малопродаjе, то jест ланац апотека, такође био озбиљно нарушен и у погледу екстериjера и ентериjера самих апотека.

– Отпочели смо процесс увођења законски обавезног ГДП (Добре дистрибутивне праксе), коjи jе требало увести jош приjе 5 – 6 година, те ће се на овај начин створити предуслови за jедан савремени и нов начин пословања. Такође, планирана су и започета улагања у ланац наших апотека и модернизациjа фармацеутских услуга коjе оне пружаjу грађанима. Наиме, ово ће промиjенити статус наше Установе што нам jе наjважниjи циљ. Наравно, сарадња, подршка и разумиjевање државе и ресорног министарства су неопходни, а пандемиjа ковид-19 показала је и доказала да jе Монтефарм изузетно важна карика у систему jавног здравства – поручује Мариновић.

На питање да ли jе тачно да приватници узимаjу наjвећи дио колача и диктираjу тржиште љекова и шта jе томе разлог, Мариновић одговара да они диктирају дешавања у продаји.

– Ситуациjа на тржишту љекова у Црноj Гори веома jасно указуjе на чињеницу да циjели дио колача узима приватни сектор и они диктираjу дешавања на истом. Што се тиче велепромета љековима и медицинским средствима, функциjа Монтефарма се свела на пружање техничких услуга приликом организовања jавних тендера, уз непостоjање законске регулативе за комерциjално пословање, а самим тим и учешће на фармацеутском тржишту. Постоjећи Закон о jавним набавкама обавезуjе Монтефарм да послуjе у складу са истим, поступци jавних набавки прилично успораваjу и коче процес набавке љекова и медицинских средстава, због специфичности производа коjи се набављаjу и чиjа набавка у већини случаjева не може да чека папиролошке процедуре, jер сам тендер мора траjати наjмање мjесец дана, а послиjе тога иду рокови за жалбе итд. Тако да здравствени систем не може да трпи тако успорене процесе набавке, што за посљедицу има и негативан утицаj на здравље пациjената. Монтефарм одавно не послуjе директно са произвођачима и не набавља љекове коjи се издаjу на рецепт, директно од њих. Такође, систем jавних набавки онемогућава директно пословање са произвођачима, те jе неопходно реаговати у том диjелу и извршити измjене наведеног закона. Снабдиjевање љековима jе сада боље, стабилниjе, међутим наведене корекциjе би унаприjедиле и убрзале набавку, што данашње савремено тржиште и захтиjева – истиче Мариновић.

На питање како коментарише високе циjене љекова у Црноj Гори, коjе су и по три пута веће у односу на државе региона, Мариновић наводи да је једна од главних активности коjе се планираjу у Монтефарму су измjена постоjеће законске регулативе, како би се омогућило комерциjално пословање.

– То би омогућило излазак на тржиште фармацеутских производа, изузимање љекова и медицинских средстава из система jавних набавки у циљу што ефикасниjег и оптималниjег снабдиjевања здравственог система, то jест директног пословања са великим фармацеутским компаниjама, подизање нивоа техничких капацитета и комерциjално-финансиjског менаџмента на степен коjи ће омогућити конкурентно пословање на тржишту. Само на оваj начин би Монтефарм испунио своjу улогу – оптимално снабдиjевање здравственог система љековима и медицинским средствима, као и функциjу корективног фактора у сегменту циjена фармацеутских производа, то jест смањење циjена љекова на црногорском тржишту – објашњава Мариновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:27