Montenegro Bet / -MONTENEGRO BET
20/08/2024 u 12:32 h
PROMOPROMO
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Montenegro Bet: Porez na dobitke otvara vrata maloljetničkom kockanju

Crna Gora na začelju evropske liste broja zavisnika zahvaljujući naporima Montenegro Bet-a

Dok Ministarstvo finansija potrebu za izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i uvođenje poreza od 15% na sve dobitke pravda smanjenjem problema maloljetničkog kockanja, stvarnost pokazuje da su kompanije članice Montenegro Bet-a već više od deceniju pioniri u prevenciji zavisnosti od igara na sreću.

Zahvaljujući proaktivnim mjerama, koje su se u periodu za nama, ali i danas samoinicijativno sprovode (da ne zaboravimo i vrijeme dok još uvijek nijesu bile zakonska obaveza), Crna Gora se danas nalazi na samom začelju liste zemalja po broju zavisnika od igara na sreću – što je ogroman uspjeh za industriju igara na sreću i društvo u cjelini.

Saradnja sa Kakarickom gorom kao primjer odgovorne prevencije

Ovaj uspjeh je rezultat kontinuiranog rada sa institucijama poput Kakaricke gore kao i kroz programe regionalne saradnje sa Institutom za javno zdravlje Batut u Srbiji, koji je razvio metodologiju za prevenciju zavisnosti i implementaciju odgovarajućih mjera obuke i prevencije. Crna Gora je, prateći ove primjere, uspjela da usvoji najbolje prakse i pokaže izvanredne rezultate.

Porez na dobitak izvjesno će dovesti do suprotnih efekata

Najavljeno uvođenje poreza na dobitke od igara na sreću, koje predviđa 15% oporezivanja na sve dobitke ne samo da neće riješiti problem zavisnosti, već će ga dodatno pogoršati. Kao što pokazuje primjer Albanije, ovakve mjere po pravilu vode ka pravoj eksploziji nelegalnog klađenja, što je direktno povezano sa skokom maloljetničkog kockanja. Kada igrači, zbog neatraktivne ponude usled poreskog opterećenja poput predloženog, prelaze na ilegalne sajtove, efektivna kontrola nestaje, opadaju javni prihodi a dramatičnu rastu višestruki društveni rizici (maloljetničko kockanje, kriminalitet i sl). Zbog toga je usvajanje ovakvog predloga zakona faktičko otvaranje vrata za nelegalno tržište i povećanje broja maloljetnka koji će postati zavisnici od igara na sreću.

Preventivne mjere Montenegro Bet-a godinama daju rezultate

Članice Montenegro Bet-a godinama unazad sprovode preventivne mjere koje su se pokazale izuzetno uspješnim u zaštiti mladih i osjetljivih grupa od negativnih efekata igara na sreću. Njihove kampanje i programi edukacije usmjereni na odgovorno igranje već su donijeli značajne rezultate, što potvrđuju i podaci koji govore o niskom nivou zavisnosti u Crnoj Gori u poređenju sa drugim zemljama.

Umjesto uvođenja ne samo destimulativnih već i krajnje kontraproduktivnih mjera poput poreza na dobitke, koje će samo povećati broj zavisnika na crnom tržištu, rješenje za ovu veoma važnu društvenu problematiku jeste nastavak i dodatno unapređivanje postojećih proaktivnih inicijativa legalnih priređivača igara na sreću, uz održiv model oporezivanja.

Montenegro Bet apeluje na državne organe da, kada je riječ o igrama na sreću, prioritet bude zaštita građana, a ne njihovo izlaganje dodatnim rizicima i poreskim nametima. Zakonodavac mora da prepozna napore koje su priređivači već uložili u prevenciju zavisnosti i odgovorno igranje, te izbjegne poteze koji bi mogli imati kontraproduktivan efekat.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 19:20