Montenegro Stars prva ekološki sertifikovana hotelska grupa u CG / - FOTO: MEDIABIRO
09/10/2024 u 12:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Montenegro Stars prva ekološki sertifikovana hotelska grupa u CG, dobila dva "Zelena ključa"

Hoteli Splendid Conference & Spa Resort i Montenegro Beach Resort, u vlasništvu hotelske grupe Montenegro Stars, postali su prvi u Crnoj Gori koji su dobili prestižni sertifikat Zeleni ključ (Green Key), međunarodno priznanje za ekološku održivost.

Time je Montenegro Stars napravila značajan korak ka unapređenju ekološki odgovornog poslovanja u domaćem turizmu. Za samo dva mjeseca turističke sezone, hoteli su smanjili količinu otpada za 41 tonu, dok je selektovani otpad recikliran u saradnji sa partnerima širom Crne Gore.

image

Montenegro Stars prva ekološki sertifikovana hotelska grupa u CG

- FOTO: MEDIABIRO

Hotelska grupa je ispunila niz zahtjeva – od ekoloških do pravnih smjernica, akcionih planova i edukacije osoblja – što im je omogućilo da dobiju oznaku Green Key, koja predstavlja globalni standard za održivo poslovanje. Zeleni ključ je jedan od najstarijih ekoloških sertifikata, koji na globalnom nivou sprovodi Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), a u Crnoj Gori je za implementaciju zaduženo nevladino udruženje ECOM, kao nacionalni operater.

Predsjednica nacionalne Komisije za Zeleni ključ Žana Bracović objasnila je koliko je izazovan proces dobijanja ovog sertifikata.

- Da bi se dobila ova ekološka oznaka potrebno je ispuniti preko 100 imperativnih i preporučujućih kriterijuma u 13 oblasti. Sa zadovoljstvom čestitam hotelima Splendid i Montenegro Beach Resort u Bečićima, koji su prošli zahtjevan proces sertifikacije i stekli prava za korišćenje vodeće internacionalne eko-oznake Zeleni ključ, koju ima 6000 turističkih objekata u preko 70 zemalja svijeta - rekla je ona.

Bracović je naglasila da ovo prestižno priznanje doprinosi održivom razvoju turizma u Crnoj Gori, očuvanju životne sredine i smanjenju operativnih troškova hotela.

Revizor za Zeleni ključ Odri Sabe pohvalila je posvećenost hotela Montenegro Stars ekološkoj misiji.

- Kompletno osoblje je vrlo brzo prihvatilo duh Zelenog ključa. Tokom revizije u maju ove godine, vidjelo se da su svi odjeli posvećeni novim aktivnostima vezanim za održivost, od odvajanja otpada do smanjenja potrošnje energije i vode", istakla je Sabe.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro Stars Žarko Radulović istakao je konkretne rezultate koje su postigli u procesu sertifikacije: „Hotel Splendid je tokom dva mjeseca u špicu sezone predao 36 tona smeća manje Komunalnom preduzeću Budva, dok je 16 tona staklene ambalaže otišlo na reciklažu. Hotel Montenegro Beach Resort predao je pet tona smeća manje, a šest tona stakla je takođe reciklirano.“

Radulović je dodao da su postigli značajan napredak u reciklaži plastike, stakla i drveta, uz podršku partnera iz nevladinog sektora. Plastična ambalaža se reciklira u saradnji sa NVP Zeleni talas i NVO 3D soba, koja od prikupljene plastike izrađuje klupe za školska dvorišta. Drvena ambalaža se vraća dobavljačima voća i povrća, a kompanija je dodatno uložila napore u saradnju s reciklažnim firmama za opasne hemikalije, otpadna ulja i rashodovanu opremu.

„Kao građanin, roditelj i preduzetnik, izuzetno sam ponosan na ove rezultate. Ljubav prema Crnoj Gori i našoj kompaniji daje nam snagu da nastavimo dalje. Želimo da budemo ponos države i reper za čitav Balkan,“ dodao je Radulović.

Hotelska grupa Montenegro Stars je od osnivanja posvećena održivom razvoju, a ekološki projekti bili su prisutni već u fazi projektovanja njihovih objekata. U projekat Splendid Conference & Spa Resorta uloženo je 12,5 miliona eura u cilju unapređenja energetske efikasnosti, čime je investicija od preko 100 miliona eura dobila puni smisao.

Zeleni ključ još jednom potvrđuje odgovoran odnos Montenegro Starsa prema životnoj sredini, zaključeno je na ceremoniji uručenja sertifikata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. oktobar 2024 15:28