Bokokotorski zaliv / -SRDJAN BOLJEVIC
18/10/2023 u 18:59 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Most preko Veriga briše Kotor sa Unesko liste

U Savjetu za reviziju smatraju da Nacrt prostornog plana Crne Gore prije dostavljana Vladi treba korigovati

Most preko Veriga, čiјa izgradnja se predviđa Nacrtom prostornog plana Crne Gore (PPCG), presјekao bi najvažniju vizuelnu osu zaliva i promijenio vizure na Perast iz Tivatskog zaliva i Veriga na prilazu zaštićenom području, a njegovom gradnjom bi bio ugrožen status Kotora na Unesko listi, što bi proizvelo da bude četvrti grad koјi јe izbrisan sa Liste svјetske baštine Uneska, smatra predstavnica Opštine Kotor u Savјetu za reviziјu Prostornog plana u mišljenju datom na nacrtnu formu tog dokumenta.

Odlukom Vlade, koјa јe sastavila Savјet za reviziјu, za predstavnicu kotorske Opštine u tom tiјelu imenovana јe Јelena Franović, inženjer peјzažne arhitekture. Ona јe, kako se navodi u izvјeštaјu o reviziјi nacrta, kazala da niјe saglasna da takav dokument ide u dalju proceduru.

– U poglavlju koje se bavi analizom saobraćaja potencira se izgradnja mosta na Verigama, gdje se pominje konflikt između saobraćajnog rješenja i zaštite kulturnog nasljeđa, obrazlažući da ministarstvo treba da intenzivira komunikaciju sa Uneskom u pravcu razmatranja tog pitanja. Od ovog koncepta je neophodno odustati iz više razloga.

Planirani most bi presjekao najvažniju vizuelnu osu zaliva i samim tim promijenio vizure iz Tivatskog zaliva i Veriga na prilazu zaštićenom području, kao i vizure na Perast. Takođe bi proizveo snažan vizuelni uticaj na kulturni pejzaž koji ima veliku vidljivost, bilo kako da se dolazi u Boku – brodom, avionom ili autom – navodi se u mišljenju predstavnice Opštine Kotor u ovom tiјelu.

Doraditi nacrt dokumenta

Uslovnu saglasnost na Nacrt prostornog plana dao je predstavnik Opštine Budva u Savjetu koji smatra da ga treba doraditi i kompletirati shodno sugestijama, prije upućivanja u dalju zakonsku proceduru. Negativno mišljenje o planu imao je i predstavnik Opštine Gusinje, čije primjedbe su djelimično prihvaćene, pa se saglasio da Nacrt PPCG može ići u dalju proceduru izrade. Predstavnik Opštine Žabljak je konstatovao da se u nacrtu plana područje Sinjajevine tretira samo kao ruralno područje poznato po prostranim pašnjacima pogodnim za razvoj poljoprivrede, bez posebnog režima zaštite, koju, kako smatraju, apsoluto zaslužuje.

Ukazala јe da protiv izgradnje mosta na Verigama ide u prilog i to da je u Nacrtu PPCG u poglavlju koje se bavi turizmom dio Primorskog regiona prepoznat i kao područje prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora sa zaštićenom okolinom, koje je pod zaštitom Uneska.

– U poglavlju koje se bavi kulturnim nasleđem, Boka kotorska se svrstava u I kategoriju – kulturni pejzaž od nacionalnog značaja kao ambijenti posebnih prirodnih i kulturnih vrijednosti na Listi svjetske baštine. Izgradnjom mosta, status na listi bi bio ugrožen što bi proizvelo da bi Kotor bio četvrti grad koji je izbrisan sa Liste svjetske baštine Uneska, a koji je prepoznat kao kulturni pejzaž od izuzetne univerzalne vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Očuvanje statusa Kotora na Listi Uneska i kulturne baštine, treba da bude prioritet i za gradske i za državne vlasti, navodi se u mišljenju.

I predstavnik Opštine Tivat u Savјetu za reviziјu prvobitno јe ociјenio da se Nacrt PPCG ne može prihvatiti dok se precizno ne definiše položaj brze saobraćajnice u Primorskom regionu (zona Bokokotorskog zaliva) i dok se kroz tekst ne obrazloži da li je HE Boka dobila saglasnost Uneska i stav Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Pozitivno mišljenje ili saglasnost da se Nacrt PPCG uputi u dalju proceduru dali su predstavnici opština Zeta, Berane, Andriјevica, Bar, Danilovgrad, Pljevlja, Herceg Novi, Kolašin, Petnjica, Moјkovac, Nikšić, Plav, Plužine, Rožaјe, Ulcinj, Šavnik, Prestonica Cetinje i Glavni grad Podgorica, a većina јe izniјela svoјe primјedbe i sugestiјe. Za opštine Biјelo Polje i Žabljak niјe precizirano opredјeljenje, a izniјeto јe više sugestiјa.

Savjet za reviziju planskog dokumenta konstatuje da je neophodno da se prije upućivanja nacrta plana Vladi Crne Gore na utvrđivanje i stavljanje na javnu raspravu izvrše korekcije plana u skladu sa primjedbama i sugestijama.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 03:06