Ријека Тара / (фото: НЦПГ)
15/09/2021 u 08:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрдак: Тара ће поново бити "Суза Европе"

Природа и природни системи су чудни. Чим наставите са изградњом они се сами опораве али треба имати свиjест да се са тиме стане. Сигуран сам да ћемо за двиjе године имати попуно другачиjу слику Таре, каже државни секретар за туризам

За годину до двиjе риjека Тара ће поново бити иста, казао jе државни секретар за туризам Данило Мрдак. Он jе, гостуjући у Jутарњем програму Телевизиjе Црне Горе, казао да на кориту риjеке имамо физичко оштећење што се, каже, инжењерским мjерама лако рjешава. Додаjе да jе Студиjа ремедиjациjе готова али, како jе казао, у министарству ниjесу задовољни урађеним већ траже да буде побољшана. Надаjу се да ће се ревизиjом доћи до бољих рjешења. Мрдак jе казао и да се раниjих година мало говорило о девастациjи и навео да jе наша извођачка оператива коjа jе радила на аутопуту прала машине у Тари.

На питање да ли Тара поново може бити "Суза Европе", Мрдак jе казао да је "сигуран да ће за годину-двиjе бити све исто као што jе и било".

- Природа и природни системи су чудни. Чим наставите са изградњом они се сами опораве али треба имати свиjест да се са тиме стане. Jа сам сигуран да ћемо за двиjе године имати попуно другачиjу слику Таре - каже Мрдак.

Истакао је да постоjе двиjе тачке на коjима се догодила девастациjа риjеке Таре приликом изградње аутопута Бар-Бољаре.

- Jедна jе, по мени, била неминовност jер имамо виjадукт коjи иде преко Таре и морала jе да се постави стопа у кориту Таре. У таквоj ситуациjи мора да се скрене риjечни ток. Сада треба Тара да се врати у своjе корито. Да сачекамо прве велике воде, и jа се надам да ће ту да буде ток скоро исти као што jе некада био. Jесте ружна слика, али имамо и мjере ремедиjациjе коjе су прописане и постоjе да би компаниjа коjа jе градила аутопут вратила у првобитно стање корито риjеке Таре. Ту jе дошло до физичког нарушавања интегритета корита риjеке Таре. То су визуелно ружне слике али биолошки и еколошки гледано то су ствари коjе се наjлакше лиjече. Немате на Тари проблем да jе направљена брана, да jе дошло до тешког хемиjског загађења, немате проблем да jе дошло до помора рибе већ имате физичко оштећење корита и то се инжењерским мjерама лако рjешава, а и онда сама риjека заузме позициjу коjу jе имала. Мисли да ће за годину дана, видjећемо шта се десило - каже Мрдак.

Мрдак каже да је два пута обишао аутопут и, знаjући колико jе то огроман захват, "jа сам изненађен колико jе мало нарушен интегритер риjеке Таре. Мислио сам да ће бити горе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:44