Проф. Владимир Пешић / -Фото: Природно-математички факултет/ Универзитет Црне Горе
21/12/2021 u 08:19 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проф. Пешић: Експертима остали дужни за научне извјештаје о Тари

За било какву одлуку, рецимо судску, као и за извјештаје Унеска, тражиће се научни подаци o Тари. Можда некоме одговара да нема научних података, истиче Пешић за "Дан"

Редовни професор Природно-математичког факултета Владимир Пешић казао је у изјави за „Дан” да је тиму стручњака који су радили мониторинг фауне и угрожених ендемичних заштићених врста Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, на чијем је челу Ратко Митровић, остало дужно уплату новчаних средстава за предате извјештаје за октобар и новембар прошле године.

image

Ратко Митровић

-фото: ГОВ.МЕ

Пешић каже да је овај ресор у децембру прошле године прекинуо сарадњу са њима без образложења, упркос уговору који су склопили са некадашњим ресором одрживог развоја за мониторинг биодиверзитета Таре.

”Професор Владимир Пешић у изјави за „Дан” каже да Митровићев ресор још није испунио све уговорене обавезе према групи стручњака

Пешић се, иначе, по други пут налази на Станфордовој листи најбољих научника свијета.

– Четири стручњака са Природно-математичког факулета, а вођа тима сам био ја, радили смо мониторинг фауне и угрожених ендемичких врста Таре који је почео у јуну 2020. године и требало је да се ради годину, до јуна 2021. Потписан је уговор са тадашњим министарством одрживог развоја и туризма. По том уговору извјештаји мониторинга фауне требало је да буду достављени мјесечно након чега је министарство требало да изврши одговарајуће уплате, а мониторинг ендемичних врста свака три мјесеца. Ово је све функционисало до децембра 2020. године када смо ми предали извјештаје мониторнига фауне за октобар и новембар и онда без икаквог објашњења министарство је одлучило да не изврши уплату за посао који смо одрадили. Покушао сам у два наврата да тражим састанак са надлежним у министарству, али без обзира на упућени захтјев није ми одговорено, након тога ми смо одустали да дајемо извјештаје министарству док не будемо исплаћени – истакао је Пешић.

Пешић наглашавa да су њихови извјештаји мониторинга били цијењени у извјештајима Европске комисије за Црну Гору.

– Тако да ме је овај однос изненадио, али ја тада нијесам много замјерио, већ сам мислио да они имају други став како ће да раде мониторинг. Међутим, колико сам упознат до данас није настављен мониторинг, што је јако трагично. За било какву одлуку, рецимо судску, као и за извјештаје Унеска, тражиће се научни подаци. Можда би некоме одговарало да нема научних података – истиче Пешић.

Без одговора

У вези навода професора Пешића из Министарствa екологије, просторног планирања и урбанизма јуче нијесу одговорили. Такође, нијесу одговорили ни у вези прекида мониторинга биодиверзитета Таре.

Пешић каже да је он наставио да ради мониторинг јер је циљ да добију научне податке о истраживању Таре, али да ће они 2022. године бити објављени у једном од водећих часописа.

– Нажалост, не постоје најаве да ће и за друге двије дионице аутопута бити успостављен било какав мониторинг. Мониторинг је значајан, вјероватно ће доћи до притиска међународних организација да се он успостави – сматра Пешић.

Упозорио је да ће се у случају међународне арбитраже о утицају аутопута на Тару тражити ревелатни резултати, односно научни подаци (резултати мониторинга).

Додао је да о сваком појединцу најбоље говоре његови резултати које је остварио у науци, те да се он двије године заредом налази на Станфордовој листи најбољих свјетских научника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 21:14