Milivoje Katnić, privođenje / FOTO: Lazar Ružić
16/07/2024 u 13:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MSS: SDT i Vrhovni sud produženje pritvora Katniću iskoristili da inkriminišu grupu novinara

Medijski savjet za samoregulaciju izražava duboku zabrinutost zbog najnovijeg postupka Specijalnog državnog tužilaštva i sudija Vrhovnog suda.

Njihova zabrinutost se odnosi na to što su navedne institucije "produženje zatvorskog pritvora bivšem specijalnom tužiocu Milivoju Katniću iskoristili da inkriminišu grupu priznatih i poznatih crnogorskih novinara, intelektualaca i pisaca".

(VIDEO) Saslušanje Katnića u SDT-u

-. Ovaj do sada ne zabilježen postupak u istoriji zastrašivanja novinara i medija u Crnoj Gori svjedoči da zemlja tone sve dublje i da se sve grane vlasti polako stavljaju u službu ograničavanja slobode medija i slobode izražavanja. I sve ovo se dešava svega davdesetak dana po dobijanju IBAR-a i dobijanja pozitvnih ocjena o poglavlju 23 koje se bavi slobodom medija - navode u saopštenju.

DPS: Produženje pritvora Katniću zbog komunikacije sa novinarima uvod u tužilačku diktaturu

Dodaju da tolerisanje ovako otvorenih napada na novinare i sve one koji se bore za slobodu izvještavanja i medija neće donijeti ništa dobro ni Evropskoj uniji ni Crnoj Gori.

- Zatvaranje očiju pred ogromnim problemima koji postoje u Crnoj Gori kada su ljudska prava u pitanju vratit će se kao bumerang svima koji to čine. Na ovaj način kriminalizovati i zastrašivati novinare do sada je nezabilježen slučaj i u Crnoj Gori i u zemljama regiona. Prosto je nevjerovatno da su sudije Vrhovnog suda prihvatile kao opasno za dalji postupak činjenicu da je Milivoje Katnić, dok je bio slobodan građanin, imao komunikaciju sa određenim novinarima i intelektualcima. Posebno je sporno što u tim komunikacijama nije bilo nikakvih sumnjivih detalja. Ovakva zloupotreba privatnih komunikacija iz prošlosti za kriminalizovanje i zastrašivanje pojedinaca danas je opasan presedan koji Crnu Goru gura sve dalje od demokratskih standarda u naručje nekih potpuno suportnih sistema vrijednosti i vladanja - zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 16:01