Фото: МУП (Пожар, Горица)
30/07/2021 u 11:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МУП: Сумња се да је пожар на брду Горица подметнут

Апелујемо на службе Главног града да што прије започну активности на кошењу траве, уклањању грана и другог горивог материјала како би ризик од пожара био смањен, поручују из МУП-а

Црну Гору је ових дана захватио топлотни талас који је условио појачану пожарну опасност, што захтијева да се сви расположиви ресурси система заштите и спашавања ставе у повећан степен приправности, наводе из Министарства унутрашњих послова.

Додају да с тим у вези, Директорат за заштиту и спашавање спроводи низ активности почевши од надгледања и извиђања терена из ваздуха, до конкретних активности које се тичу ангажовања људских и материјалних ресурса на гашењу пожара који су учестали ових дана.

-Пожар који је 29.7.2021.године захватио брдо Горица у Подгорици захтијевао је ангажовање не само ресурса Главног града и Службе заштите и спашавања Подгорица, већ и других ресурса система заштите и спашавања. Обиласком терена који извршио вршилац дужности генералног дирекора Миодраг Бешовић са сарадницима утврдио је да због брзине ширења пожара и неповољних временских услова неопходно укључити Авио-хеликоптерску јединицу МУП-а, хеликоптере Војске Црне Горе, припаднике полиције, као и службе заштите и спашавања сусједних општина. Гашењу пожара су се прикључили и грађани Подгорице. Координацију ангажовања служби заштите и спашавања Цетиња, Бара, Даниловграда и Колашина, и хеликоптера Војске Црне Горе вршио је Директорат за заштиту и спашавање.-наводе из МУП-а. 

Истичу  да је пожар који се појавио у пријеподневним часовима брзом интервенцијом припадника Службе заштите и спашавања Главног града био угашен, а да се након релативно кратког времена поново разбуктао на више мјеста, што указује на сумњу да је пожар подметнут, те захтијева брзу активност органа Министарства унутрашњих послова – Управе Полиције на откривању могућих починилаца. 

-Усложњавању ситуације и брзом ширењу пожара допринијела је и велика количина горивог материјала који није био уклоњен од стране надлежних служби Главног града, које је требало извршити у периоду припреме за пожарну сезону. Апелујемо на службе Главног града да што прије започну активности на кошењу траве, уклањању грана и другог горивог материјала како би ризик од пожара био смањен. Како се и даље налазимо у периоду појачаног ризика од пожара, апелујемо на грађане да испоље максималну одговорност и својим активностима дају допринос да сачувамо шуме, паркове и  зелене површине-поручују из МУП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:24