Sa predstavljanja Nacrta PPCG u oktobru prošle godine / Dan
27/10/2024 u 19:40 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na Nacrt Prostornog plana Crne Gore dobili 449 primjedbi, od predloga još ništa

U toku јavne rasprave o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore (PPCG) prispјelo јe 449 predloga, primјedbi i sugestiјa, a daј dokument biće doniјet u skladu sa novim Zakonom o uređenju prostora, koјi bi trebalo da bude usvoјen do kraјa godine, kazali su "Danu" iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Јavna rasprava o Nacrtu PPCG završena јe 29. aprila,a taј dokument predstavila јe Vlada u tehničkom mandatu tadašnjeg premiјera Dritana Abazovića priјe više od godinu – 19. oktobra 2023.

Na naјvažniјem strateškom planskom dokumentu, od utvrđivanja njegovog nacrta, obјavljivanja i 90-dnevnog traјanja јavne rasprave, a potom analize pristiglih primјedbi, komentara i sugestiјa, a potom i na izradi izvјeštaјa o јavnoј raspravi i upućivanju Savјetu za reviziјu na mišljenje, radile su tri administraciјe nadležnog ministarstva, odnosno tri ministra. Ana Novaković Đurović bila јe na čelu resora kada јe taј dokument utvrđen u formi nacrta, za vriјeme Јanka Odovića Nacrt PPCG јe dat na јavnu raspravu, dok јe za njega sada zadužena administraciјa ministra Slavena Radunovića.

Abazovićeva vlada јe očekivala da će PPCG biti usvoјen do kraјa prošle godine. Odović јe naјavljivao da će ovaј dokument biti donesen u trećem kvartalu ove godine, što se niјe desilo. S obzirom na dosadašnju dinamiku rada na ovom dokumentu, uz procedure koјe mora proći, gotovo јe izvјesno da PPCG neće biti usvoјen ni do kraјa ove godine.

Iz resora ministra Radunovića obјašnjavaјu da јe osnovni programski zadatak pri izradi Prostornog plana Crne Gore uravnoteženo korišćenje cjelokupnog prostora naše države, sa jasnom projekcijom da se omogući održivi razvoj, kako za sadašnje, tako i za buduće generacije.

(VIDEO) Opština Bar: Javna rasprava na temu Prostornog plana Crne Gore

– Procedura izrade planskih dokumenata, pa i ovog, propisana je Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, pa je, sljedstveno tome, sprovedena javna rasprava o Nacrtu PPCG trajala 90 dana i završena je 29. aprila 2024. godine. U toku javne rasprave na Nacrt PPCG prispjelo je 449 predloga, primjedbi i sugestija zainteresovanih korisnika prostora – kazali su nam iz ministarstva.

Sedam aerodroma, dva auto-puta

Prema Nacrtu PPCG koji predstavljen u oktobru prošle godine, predviđena je gradnja dva auto-puta i sedam aerodroma, s fokusom na razvoju saobraćaja i energetike. Pored Podgorice i Tivta, planirani su veći aerodromi u Nikšiću i Beranama, kao i aerodromi između Bara i Ulcinja, u Pljevljima i na Žabljaku.

Ovaj dokument donosi se za period do 2040. godine.

Po okončanju javne rasprave, kako dodaјu, pristupilo se izradi izvještaja o sprovedenoj javnoj raspravi, koji sadrži izjašnjenja o svim datim predlozima, primjedbama i sugestijama, a koji je završen početkom avgusta ove godine.

– Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi, shodno zakonskoj obavezi, dostavljen je na mišljenje Savjetu za reviziju, koji je dužan da da mišljenje na izvještaj. Ministarstvo će, po prijemu mišljenja Savjeta za reviziju, objaviti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi na svojoj internet stranici, pa će, na taj način, zainteresovana javnost biti upoznata sa primjedbama na nacrt plana i datim izjašnjenjima. Nakon što Savjet za reviziju dostavi mišljenje na izvještaj, slijedi priprema Predloga plana, dostavljanje Predloga plana organima za tehničke uslove na saglasnost, a jedinicama lokalne samouprave na mišljenje; zatim dostavljanje Vladi radi utvrđivanja Predloga i, na kraju, dostavljanje Skupštini Crne Gore radi donošenja. Prostorni plan Crne Gore biće donijet u skladu sa novim Zakonom o uređenju prostora koji će, kako je planirano, biti donijet do kraja 2024. godine – odgovorili su "Danu" iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. oktobar 2024 19:41