Ријека Лим / - Лим ријека
22/08/2021 u 20:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На обалама Лима око 300 нелегалних депонија

Стручњаци из области екологије и активисти изградили су регистар нелегалних одлагалишта истичу да су на обалама Лима затекли 230 нелегалних одлагалишта, а на притокама Лима још 80

Иако је Лим у Бијелом Пољу најзагађенији, у тој општини још увијек није завршено постројење за пречишћавање отпадних вода. Еколошка ситуација је, кажу стручњаци, забрињавајућа, јер само у том граду има око 300 нелегалних одлагалишта отпада на Лиму и његовим притокама, објавио је портал РТЦГ.

Зифо Хасановић који годинама живи поред лима прича да оваква ситуација није била раније. Како истиче, некада сусе купали у чистом Лиму а у посљедњих 20 година ситуација је веома лоша.

- Некада смо се купали у Лиму, а сада је катастрофа. Талог, муљ, прљавштина, ријеци се не може прићи. Када Лим надође доноси велику количину отпада, али виде се трагови и од канализације - истиче Хасановић.

Стручњаци из области екологије и активисти изградили су регистар нелегалних одлагалишта истичу да су на обалама Лима затекли 230 нелегалних одлагалишта, а на притокама Лима још 80.

Еколошка свијест још није на завидном нивоу, загађивача Лима је много, од домаћинстава до индустријских постројења. Често се дешавају еколошки инциденти. Прије неколико година десио се и велики помор рибе, али нико није за тај инцидент одговарао.

- Одговорна лица треба да буду кажњена и крање је вријеме да Општина примијени мјере казнене политике", каже еколошкиња Данијела Величковић.

Иако је још 2014. предвиђена изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, тај пројекат још није завршен.

Из Општине су казали да је завршена прва фаза пројекта, постављен је колектор и секундарна мрежа. У плану је расписивање тендера за изградњу главног постројења за шта је обезбијеђено 6,2 милиона еура

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:23