фото: ПР центар / - фото: ПР центар
17/11/2021 u 13:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Награђено 18 најбољих студената УЦГ

Ректор Божовић је поручио да студенти имају морални и интелектуални кредибилитет да у друштву буду гласни, да се побуне, супротсаве неправди и разним друштвеним девијацијама, али и да похвале добре идеје

На Универзитету Црне Горе (УЦГ) награђено је 18 најбољих студената, који су посигли изузетан успјех и показали како треба стицати знања и вјештине, а признања која су добили виде као подстрек да наставе усавршавање за професије за које се школују.

Ректор Универзитета Црне Горе, Владимир Божовић, казао је да му је изузетно задовољство што има прилику да се обрати најбољим представницима највреднијег дијела Универзитета Црне Горе – студентима и то не случајно баш на данашањи датум.

 - Није случајно што смо баш овај датум одабрали да обиљежимо ваше успјехе и посветимо га само вама. Данас обиљежавамо Међународни дан студената, присјећајући се жртава 1939. године, када су нацисти погубили 20 чехословачких студената који су протестовали против окупације.  Више од 1.200 студената је тада одведено у концентрационе логоре, док су домови и универзитет претворени у касарне - подсјетио је Божовић.

Иако живимо у врло изазовном времену, данашња борба студената, како је поручио, на срећу има другачији карактер.

 - Ипак, не би смјела да буде са мања жара и храбрости у односу на оне којих се данас сјећамо. Данас, ваш глас, ваше знање, креативност чује и види цијели свијет. И тиме, ова ваша борба има шири захват него икад у историји. Можда је зато и ваша одговорност већа. Али, нека је! То не смије никог да спута ни да уплаши - рекао је Божовић

Поручио је да студенти имају морални и интелектуални кредибилитет да у друштву буду гласни, да се побуне, супротсаве неправди и разним друштвеним девијацијама, али и да похвале добре идеје.

 - Ми, ваше колеге и професори, смо ту да вам дамо и замах да остварите своју улогу у друштву, као слободоумни, способни, образовани и креативни млади људи. Драги студенти, УЦГ је кућа у коју сте увијек добродошли и кад завршите, али којој у будућности треба ваш добар глас и ваша помоћ. Ово је на извјестан начин апел свим да се снажније утемељи “алумнистичка” култура.  Првобитно, ријеч алумнус имала је значење "син који се брине о другом". Ви сте кћери и синови ове куће гдје сте храњени знањем, у којој сте интелектуално и образовно сазрели, па рачунамо да нас, наш УЦГ нећете заборавити - јасан је Божовић.

Поручио је да је поред наставних обавеза, захтјевних препрека, период студирања ризница најљепших успомена.

image

фото: ПР центар

- DJORDJE CMILJANIC

 - Стога, испуните ово вријеме љепотом, тим посебним студентским успоменима, које ће вас хранити у деценијама нешто опоријег живота од овог у коме данас уживате. Још једном најсрдачније честитике на изузетном успјеху добитницима награда, уз жељу да нам и убудуће доносите радости попут ове данашње -  рекао је Божовић.

Предсједник Студентског парламента Саша Роћен, казао је да је бити успјешан студент изузетна ствар, на понос оних који остварују такве резултате, али и њихових породица, а бити најбољи на свом факултету и добитник тог признања, привилегија је одабраних.

 - Зато можемо рећи да су данас са нама привилеговани и најбољи међу најбољим високошколцима. Ви сте свијетли примјер у остваривању академских циљева, појединци који сте показали на који начин треба стицати знања и вјештине. Сигуран сам да је признање које данас добијате смо подстрек да и у наредном периоду наставите да будете посвећени свом усавршавању, како би у будућности могли да преузмете одговорне улоге у професијама за које се школујете. Знање које посједујете, кроз будуће професионалне позиве, треба да надоградите, стекнете потребно искуство и додатне вјештине, који су неопходни да одговорите изазовима који очекују и вас, али и друштво у цјелини - рекао је Роћен.

У име студентске организације, поручио је да ће и у наредном периоду водити рачуна о томе да студенти добију боље услове за студирање и бољу позицију у црногорском друштву.

 - Наша врата су увијек отворена за вас, а ваши предлози и сугестије корисни инпути у заступању интереса свих високошколаца пред надлежним државним институцијама. Будите примјер својим колегиницама и колегама, будите достојни насљедници оних који су се борбом за студентска права, побринули да будемо поносни на 17. новембар и дан који високошколци у свим државама свијета обиљежавају као свој дан - казао је Роћен.

Награђена студеткиња Биотехничког факултета, Борјана Премовић, рекла је да јој је велико задовољство што се налази међу одабраном групом младих, перспективних људи, а награда је потврда рада и труда, али и мотивација да настави са усавршавањем.

 - Послије трогодишњих основних студија, планирам да упишем двогодишње мастер студије у својој држави у нади да ће Црна Гора обезбиједити младима будућност и прилику за усавршавање - казала је Премовић.

Студент шесте године Медицинског факултета, Вукашин Стојановић, казао је да није било лако постићи успјех и да награда за њега представља велику привилегију и мотивацију за даљи рад.

- Медицина је синоним за цјеложивотно учење. Будуће усавршавање планирам у земљи и иностранству. Веома је битно да млади људи уче, усавршавају се. Добити привиледгију да будете најбољи и да се то вреднује у некој струци, или на факултету је заиста велико. Будућност друштва темељи се на таквим младим људима. Част ми је што сам у друштву одабраних - рекао је Стојановић.

Награђени су: Џенана Ђурковић, студенткиња Економског факултета са просјеком 10, Илија Зековић, студент Факултета драмских умјетности са просјеком 10, Миа Кружић са Факултета политичких наука и просјеком 10, Тијана Дробњак са Филолошког факултета и просјеком 10, Самра Мујевић са Филозофског факултета и просјеком 10, Хелена Благојевић, студенткиња Факултета ликовних умјетности са просјеком 9.97, Ива Дрекаловић, студенткиња Музичке академије са просјеком 9.97, Вукашин Стојановић, студент Медицинског факултета са просјеком 9.96, Кристина Давидовић, са Факултет за туризам и хотелијерство, чији је просјек 9.95, Владимир Нововић, студент Електротехничког факултета, чији је просјек 9.92, Лука Велашевић са Природно-математичког факултета са просјеком 9.83, Борјана Премовић, студенткиња Биотехничког факултета са просјеком 9.80, Дино Јонуз са Поморског факултета у Котору, чији је просјек оцјена 9.78, Емина Међедовић са Металуршко-технолошког факултета и просјеком 9.71, Андреа Медин са Машинског факултета и просјеком 9.53, Ања Глоговац, студенткиња Грађевинског факултета, чији је просјек 9.33, Вучић Филиповић са Правног факултета, који има просјек 9.33 и Дивна Становић са Архитектонског факултета, просјек 9.30.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 12:09