/ фото: СРЂА БОЉЕВИЋ
28/10/2021 u 14:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Највише људи на свијету добило Синовак вакцину

Из ИЈЗ подсјећају да је то донација Републике Турске Црној Гори која је уговорена током ранијег састанка министарке здравља Јелене Боровинић Бојовић са турским колегом Фахретином Коџом

Из Института за јавно здравље казали су да је највише људи на свијету добило Синовак вакцину и напомињу да су је за сада, признале Аустрија, Кипар, Финска, Грчка, Исланд, Холандија, Шпанија, Шведска, Швајцарска…Након Спутњика, Фајзера, Астра Зенеке и Синофарма у Црну Гору је у сриједу стигло 100 хиљада доза кинеске вакцине Синовак.

Из ИЈЗ подсјећају да је то донација Републике Турске Црној Гори која је уговорена током ранијег састанка министарке здравља Јелене Боровинић Бојовић са турским колегом Фахретином Коџом у Анкари, преноси РТЦГ портал.

- Инактивисане вирусне вакцине деценијама се успјешно користе у програмима имунизације. То су вакцине које се производе на традиционалан начин, а примјер је вакцина против грипа. Једну од инактивисаних вакцина против КОВИД-19 Sinovac-CoronaVac развио је Sinovac BioTech- наводи се у саопштењу.

Подсјећају да је Свјетска здравствена организација, 1. јуна 2021. године, потврдила вакцину за хитну употребу.

- Синовак је потписао уговоре о откупу 380 милиона доза од COVAX -a. Од јула 2021. године, Синовак је била најраширенија вакцина против КОВИД-19 у свијету с испоручених 943 милиона доза. Вакцина се даје интрамускуларном ињекцијом у делтоидни мишић. Одобрена као вакцина у распореду од двије дозе (3 µ по 0,5 мл дозе) за појединце старије од 18 година с пожељним размаком од 14 до 28 дана између доза- наводи се у саопштењу ИЈЗЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:42