Фото: ПЦР
23/08/2021 u 14:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нашим љекарима стиже подршка у борби са новим таласом ковид19

Бранка Јеличић је успјешно обавила обуку медицинског особља у клиничком центру црне горе гдје ће ускоро бити отворена једна од најсавременијих пцр лабораторија

Једна  од најмодернијих свјетских ПЦР лабораторија за тестирање пацијената на корона вирус ускоро ће бити отворена у склопу Клиничког центра Црне Горе. Ријеч је о вриједној донацији Фондације "Волное Дело" руског предузетника Олега Дерипаске, који је прије неколико мјесеци обезбиједио сличну опрему и Дому здравља у Котору како би пружио подршку што већем броју грађана у борби против КОВИД19.

Да би од првог дана лабораторија функционисала на најбољи могући начин, прије званичног покретања урађене су припремне активности, укључујући додатну обуку радника КЦЦГ. На челу тима који је боравио у Подгорици претходне седмице и који је заједно са стручњацима из Клиничког центра радио на специфичним детаљима обуке медицинског особља је др Бранка Јеличић, доктор наука из подручја молекуларне биологије.

-Колеге са којима сам радила у Клиничком центру Црне Горе су изванредни, стручни и посвећени послу којим се баве. Требало нам је свега два дана да обавимо потребне процедуре у вези са обуком и сада је све спремно за почетак рада лабораторије- каже др Јеличић, која већ седам година обучава људе како да користе опрему за дијагностику, као дио тима фирме Биосистеми група која је и регионални дистрибутер за Тхермо Фисхер Сциентифиц. 

Током обуке водило се рачуна о бројним детаљима и поштовала се неопходна процедура, истиче др Јеличић.

"Узимали смо стварне брисеве од људи, и провукли смо их кроз систем од почетка до краја. Користили смо инструмент Кинг Фисхер Флеx за изолацију нуклеинских киселина, који може у једном тренутку да обради 96 узорака. После изолације следећи корак је детекција, која се ради на Реал тиме ПЦР инструменту, QуантСтудио 5. Тај инструмент ради реакцију ПЦР, а резултати се приказују као кривуље, гдје се гледа да ли је дошло до умножавања нуклеинских киселина, односно да ли узорак има ЦОВИД19."

Опрема коју је Дерипаска донирао грађанима Црне Горе се издваја по квалитету, као једна од најбољих које могу да се набаве.

"Фирма која производи ову опрему је пионир у области молекуларне дијагностике. Практично је измислила машине које се сада користе и за ПЦР тестове. Ријеч је о премијум класи, и ако бисмо правили поређење са аутомобилима, ова лабораторија би била као најбољи мерцедес који постоји". 

Поред врхунске опреме и обученог кадра, потребно је све вријеме бити максимално опрезан, јер рад са микробиолошким агенсима захтјева стрпљење, вријеме и прецизност.

-Потребно је да се прати добра лабораторијска пракса, која говори шта да се ради да не дође до контаминације узорака. То је важно јер у једном тренутку имате на стотине узорака, од којих су неки заражени са ЦОВИД19. Микробиолози су свјесни те одговорности, притиска који постоји, као и жеље грађана да се резултати добију одмах. Специфичан је рад у овим условима за колеге, јер се ради и по 12 сати у смјени, опасност да се и сами заразе је велика. Лабораторија ће им у свему томе помоћи, јер је ПЦР тест златна метода у детекцији корона вируса. Притом, оваква опрема ће сигурно олакшати рад особља у КЦЦГ, и доприњети да грађани брже и квалитетније дођу до резултата- закључује др Бранка Јеличић.

Крајем јануара ове године сличну лабораторију Олег Дерипаска је донирао Дому здравља Котор, гдје се дневно анализира просјечно 550 тестова на коронавирус. У ПЦР лабораторији обрађују се узорци који пристижу из Опште болнице Котор и других приморских мјеста, а пружају бесплатне услуге становницима већег дијела црногорског приморја, између осталог општина Херцег Нови, Тиват, Котор, Будва и Бар, као и страним осигураницима који живе у Црној Гори. У лабораторији, осим опреме, као донација стигли су и потрошни материјали, специјална заштитна опрема за запослене и дезинфикациона средства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:24