Због влаге уништен под / -М.В.
02/09/2022 u 16:51 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nastavnici iz Budve ogorčeni: Prosvjetarima predali ključeve havarisanih stanova

Na fotografiјama koјe su nam dostavili zaposleni, pored podignutih podova, vidi se i da јe vlaga oštetila zidove, dok se iz ciјevi sliva voda

Dio prosvјetnih radnika iz Budve ogorčen јe јer su im, umјesto novih stanova, priјe tri dana, uručeni ključevi od neuslovnih stambenih јedinica u koјima јe otpao parket zbog pucanja ciјevi za vodu, dok јe dio unutrašnjih vrata oštećen i struјa im јoš niјe priljučena. Iz Ministarstva prosvјete јe "Danu" saopšteno da su zaјedno sa Ministarstvom finansiјa zatražili od tužilaštva da stavi ovo pitanje u fokus njegovih aktivnosti zbog nastalih problema prilikom izgradnje i dužine čekanja. U utorak јe 74 budvanskih podstanara dobilo ključeve od stanova nakon devet godina čekanja na završetak radova. Na fotografiјama koјe su nam dostavili zaposleni, pored podignutih podova, vlaga јe oštetila i zidove u preko pet stanova, dok se u kupatilima iz ciјevi sliva voda.

Predјsednica Sindikata OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" Mariјa Vukićević kazala јe za "Dan" da su njene kolege primorane da riјeše nedostatke koјe su zatekli i da јe u preko četiri stana zbog probiјanja ciјevi došlo do podizanja parketa i oštećenja na zidovima.

image

Оштећена собна врата у стану

-М.В.

– Јuče su kolege sanirale štetu time što su odvaljivali pločice јer u mnogim stanovima pušta voda iz ventila. Ima još puno stanova u kojima cijevi za vodu puštaјu. Boјimo se kako će se uvesti struјa, kada јe ovolika vlaga u zidovima. Da li je problem u gradnji ili kvalitetu materijala, ne znam. Ali svakako nadzor nije obavio svoj posao kako treba, pa samim tim odgovornost pada na njega, pa na investitora, Zadrugu Solidarno. Da smo čekali da se ovi nedostaci prvo uoče, pa zatim isprave, ovim tempom gradnje, ne bismo uselili ni narednih nekoliko godina. Ljudi su preuzeli na sebe da krenu sa popravkama, da evidentiraju nedostatke i da ih prijave komisiji koja treba da da procjenu kvaliteta gradnje. Notari zaposlene јoš ne pozivaju radi potpisivanja predugovora. Struju najavljuju za koji dan, što nestrpljivo očekujemo i urgiramo. Niz je drugih problema koji proističu iz ovog jako loše vođenog projekta. Ko je kriv za to, neka procijene nadležni, mada je prilično očigledno – ističe Vukićević.

Stanišić: Problem se desio zbog pucanja cijevi

Predsjednik Stambene zadruge "Solidarno" Zoran Stanišić rekao je za "Dan" da je problem u pet stanova nastao zbog pucanja cijevi i da će se to do poptuno riješiti.

– Desio se problem zbog pucanja cijevi i došlo je do havarije, zbog čega se u dva stana podigao parket, a u ostalim je takođe primjetna vlaga. S tim smo upoznali radnike koji su dobili ključeve od tih stanova i u najbržem roku ćemo riješiti taj problem. Zajednički je dogovoreno da prosvjetnim radnicima damo ključeve, iako nijesu ispoštovani svi tehnički uslovi. U hodu ćemo to rješavati i očekujemo od Vlade i ministasrtava da pređemo na administrativni dio, da uz njihovu saglasnost završimo predugovore i prenesemo vlasništvo na kupce stanova – kaže Stanišić.

Ona kaže da su im obećavali da će stići dviјe mašine za isušivanje vlage, ali da јe i to nezvјesno.

Iz Ministarstva prosvјete su nam kazali da su neformalno obaviješteni u kakvom su stanju zatečeni stanovi, zbog čega su u јulu formirali dviјe komisiјe za nadzor trošenja sredstava i procјenu investicione vriјednosti proјekta.

– U to smo se i uvjerili prije dva mjeseca kada smo nakon sastanka održanog s prosvjetnim radnicima i predstavnicima Opštine Budva, zajednički obišli sve tri lamele. Međutim, investitor i suinvestitor projekta izgradnje tri stambene lamele su Stambena zadruga "Solidarno" i Opština Budva, a nadzorni organ je d.o.o. Studio prostor. Upravo iz razloga ozbiljne i opravdane zabrinutosti za okončanje ovog projekta, za koji je Vlada Crne Gore dala dvije garancije na kreditna zaduženja SZ Solidarno, te činjenice da se shodno sporazumu iz 2019. godine, Vlada Crne Gore obavezala da Sindikatu prosvjete za potrebe rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u prosvjeti isplaćuje po 700.000 eura godišnje i da su ta sredstva do sada uplaćivana bez ostvarivanja kontrole nad utroškom istih, Ministarstvo prosvjete je predložilo, a Vlada usvojila zaključak krajem jula o formiranju dvije komisije. Jedna komisija će nadzirati trošenje preostalih sredstava po Sporazumu iz 2019. godine, dok je druga komisija, kompleksnija po obimu i nadležnostima, u postupku formiranja i njen zadatak će biti procjena investicione vrijednosti projekta, stvarne cijene kvadrata i preostalih radova. U međuvremenu, Ministarstvo prosvjete je zajedno sa Ministarstvom finansija, formalno zahtijevalo reakciju nadležnog tužilaštva i stavljanje ovog pitanja u fokus njegovih aktivnosti, budući da su prosvjetni radnici predugo čekali na završetak izgradnje stanova, da se cijena kvadrata po kojoj su konkurisali promijenila, a kvalitet gradnje postao upitan, te da je njihovo strpljenje istrošeno dugogodišnjim nomadskim načinom života – ističu iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 03:31