Станка Вукчевић / -РТЦГ
10/05/2022 u 08:58 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставници траже повећање плата

Потпредсједница Синдиката просвјете Станка Вукчевић казала је за "Дан" да су договорили састанак са министром

Потпредсједница Синдиката просвјете Станка Вукчевић казала је за "Дан" да ће на састанку са новим министром просвјете Миомиром Војиновићем један од главних захтјева бити да се повећају коефицијенти зарада наставницима и да се крене у измјене гранског колективног уговора. Министар Војиновић је прије три дана казао за "Дан" да су плате просвјетним радницима по програму "Европа сад" недовољно повећане и да ће са њима започети разговоре.

– Наjављени састанак са новом администрациjом Министарства просвjете jе тражен од Синдиката и, очекивано, брзо заказан. Огромни проблеми у просвjети ниjесу за чекање и одлагање. Министар Воjиновић jе, на задовољство просвjетних радника, одмах препознао многе проблеме и бољке образовног система. Jасно jе да се на првом састанку сви проблеми и захтjеви запослених у просвjети не могу ни изниjети, а камоли риjешити. И ми морамо имати разумиjевања да се све то не може риjешити у неколико дана, али jе значаjно да нас министар прихвати онако како то и мора бити када су социjални партнери у питању, а посебно када је рjешавање многих питања искључиво везано за сагласне воље двиjу страна, синдиката и ресорног министарства. Кад то кажем, мислим на поштовање одредби постоjећег гранског колективног уговора, а након тога и на припреме за његове измjене и допуне коjе су неопходне, а рекла бих и хитне. Зарада запосленима у просвjети се приjе свега мора увећати кроз коефициjенте. То jе нешто што се мора у овом другом кварталу риjешити, као што ће се то одрадите са коефициjентима универзитетских професора, коjи ће од наредног квартала ићи на 20 до 22 – истиче Вукчевић.

Она каже да се надају да ће ресорни министар препознати чињеницу да су коефициjенти професорима у основним и средњим школама (7,67) у односу на универзитетске изузетно ниски.

– Многе колеге чекаjу рjешавање питања превоза, jубиларних награда, накнада по основу смрти члана уже породице, звања у просвjети, ту су и проблеми асистената у настави, питање обрачуна зарада запосленима за вриjеме привремене сприjечености за обављање посла. У поjединим васпитно-образовним установама таj обрачун се врши мимо прописа, односно мимо тумачења комисиjе и Инспекциjе рада. Тражићемо да те школе, односно директори испоштују одлуке и тумачења надлежних тиjела – рекла је Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:58