/ foto arhiva
13/05/2023 u 16:53 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ne znaju koliko će koštati ponovljeni ispit 26. maja

Aprilski slučaj curenja testova iz matematike za polumaturante prije ispita u fazi je postupanja kod nadležnog tužilaštva

Ponovljeni polumaturski ispit iz matematike, koji je u aprilu odložen nakon što se saznalo da su zadaci ranije došli do učenika, biće održan 26. maja, a zasad nije poznato koliko će koštati novi testovi i cjelokupna organizacija. To je juče saopšteno "Danu" iz Ministarstva prosvjete. Kako su istakli, Ministarstvo prosvjete će insistirati na odgovornosti svih lica koja su uključena u organizaciju i sprovođenje ispita "koja su nesavjesno i neposvećeno obavljala svoje radne zadatke".

– Novi testovi iz matematike za eksternu provjeru znanja polumaturanata pripremljeni su uz maksimalno angažovanje zaposlenih u Ispitnom centru. Prema informacijama koje smo dobili od Ispitnog centra, oni još uvijek nisu pravili procjenu troškova štampe i distribucije novog testa, jer je cilj bio da se što prije završi štampanje testa iz matematike, a učenicima omogući provjera znanja – naveli su iz tog resora u odgovorima na pitanja "Dana".

Iz ministarstva na čijem je čelu Miomir Vojinović podsjećaju da je Ispitni centar podnio krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog curenja testova iz matematike za polumaturante, koji je trenutno u fazi postupanja kod nadležnog tužilaštva.

– Ispitni materijal je uredno distribuiran iz Ispitnog centra u škole i nijedna škola nije imala primjedbi po prijemu ispitnog materijala, što je konstatovano potpisima školskog koordinatora i test administratora – navode iz tog resora.

U odgovoru na naše pitanje kako je moguće unijeti telefone i druga tehnička sredstva i prepisivati pored prisutnih administratora citirali su pravilnike.

– Prema Pravilniku o načinu i postupku provjere znanja učenika na kraju obrazovnog ciklusa, poštovanje pravila u prostoru u kojem se vrši provjera znanja na kraju trećeg ciklusa obezbjeđuje test administrator, kojeg određuje Ispitni centar. Test administrator se bira iz reda nastavnika škole, s tim da ne može biti izabran nastavnik istog ili srodnog predmeta iz kojeg se vrši provjera znanja – navodi se u odgovoru ministarstva.

Duplirali broj administratora

Prilikom polaganja polumaturskog, maturskog i stručnog ispita u aprilu mjesecu iz predmeta CSBH jezik (maternji), na predlog Državne maturske komisije, a u skladu sa propisima, u ispitnim prostorijama (učionicama), pored test administratora, bili su i ovlašćeni predstavnici Ispitnog centra, koji su iz reda nastavnika drugih škola. Dakle, dupliran je broj nastavnika u učionicama sa 15 učenika koji su zaduženi za poštovanje procedura na ispitu. Takođe, za vrijeme ispita u školama su prisutni i predstavnici Ministarstva prosvjete, koji pružaju logističku podršku za ostvarivanje procesa rada, van ispitnog prostora.Ovo ministarstvo, kao i komisije za ocjenjivanje Ispitnog centra, neće tolerisati niti na bilo koji način zataškavati slučajeve prepisivanja ili korišćenja nedozvoljenih sredstava. Komisije za ocjenjivanje postupiće u skladu sa propisima jer je propisima uređeno da učenik nije položio ispit i kada se nakon ispita utvrdi da se služio nedozvoljenim sredstvima, da je prepisao tuđi zadatak ili da je dao svoj zadaatak drugima, odgovorili su iz Ministarstva prosvjete na naše pitanje šta je utvrđeno povodom slučajeva prepisivanja od strane maturanata na viber grupi "druženje".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:14