Sjednica Ustavnog suda / - SRDJA BOLJEVIC
20/12/2023 u 21:09 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novog predsjednika Ustavnog suda biraju 27. decembra

U igri za predsjednika Ustavnog suda može biti sada petoro sudija Ustavnog suda i to Milorad Gogić, Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Faruk Resulbegović i Momirka Tešić.

Novi predsјednik Ustavnog suda Crne Gore biraće se naјvјerovatniјe iduće sriјede, 27. decembra, za kada јe, prema saznanjima "Dana", zakazana sјednica.

Aktuelnom predsjedniku Ustavnog suda Crne Gore Budimiru Šćepanoviću krajem mjeseca ističe trogodišnji mandat. Šćepanović je za predsjednika Ustavnog suda izabran 28. decembra 2020. godine, dok je odluka o tome u Službenom listu objavljena 14. januara 2021.

Ustavni sud mora nekoliko dana prije isteka mandata Šćepanoviću da zakaže sjednicu na kojoj će birati predsjednika tog suda. On se bira tajnim glasanjem, a mora dobiti najmanje četiri glasa. Sjednicom na kojoj se bira prvi čovjek Ustavnog suda predsjedava najstariji sudija, a za predsjednika se bira neko od sudija najviše sudske instance.

U igri za predsjednika Ustavnog suda može biti sada petoro sudija Ustavnog suda i to Milorad Gogić, Snežana Armenko, Dragana Đuranović, Faruk Resulbegović i Momirka Tešić.

Prema Ustavu Crne Gore, predsjednik Ustavnog suda bira se na tri godine i ponovo ne može biti izabran na tu poziciju. Osim Šćepanovića, za predsjednika Ustavnog suda ne može biti birana ni sutkinja Desanka Lopičić jer je i ona tu poziciju već pokrivala.

Podsјetimo da јe Ustavni sud tek nedavno kompletiran izborom sedmog sudiјe. Iz Ustavnog suda ranije su u više navrata ukazivali na neažurnost Skupštine Crne Gore u pogledu izbora sudija Ustavnog suda, uz objašnjenje da su svojevremeno pravovremeno o sticanju uslova za penziju sudija obavijestili crnogorski parlament. Međutim, to nije izmijenilo činjenicu da se predugo čekalo na izbor sudija Ustavnog suda.

Ranije su penzionisane sudije Mevlida Muratović, Hamdija Šarkinović, Dragoljub Drašković i Miodrag Iličković.

Podsjetimo, Ustavni sud je prije nego što je Šćepanović izabran na čelnu poziciju bio u v.d. stanju skoro godinu nakon što je sudiji Dragoljubu Draškoviću istekao mandat. Nekoliko mjeseci prije toga na čelu najviše sudske instance bila je sutkinja Desanka Lopičić.

Od početka decembra 2020. godine do izbora Šćepanovića sudom je rukovodio najstariji sudija Hamdija Šarkinović, koji je takođe u međuvremenu penzionisan.

Blokada Ustavnog suda trajala je do februara ove godine jer je više od godinu bio bukvalno bez kvoruma radeći sa četvoro, odnosno troje sudija.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 07:31