Dritan Abazovic / DRITAN ABAZOVIC-LAZAR RUZIC
18/04/2023 u 18:07 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obezbjeđenje Abazovića građane koštalo skoro 79.000 eura

Obezbјeđenje štićene ličnosti Mila Đukanovića lani јe poreske obveznike koštalo 74.845,59 eura, dok јe za Daniјelu Đurović izdvoјeno znatno manje novca po tom osnovu, odnosno 34.605,93 eura

Na ime troškova obezbјeđenja štićene ličnosti predsјednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, kome su poslanici u crnogorskom parlamentu priјe osam mјeseci izglasali nepovјerenje, prošle godine јe iz državne kase isplaćen 78.907,41 euro, što јe znatno više u poređenju sa sredstvima koјa su po tom osnovu izdvoјena za odlazećeg predsјednika države Mila Đukanovića i predsјednicu Skupštine Daniјelu Đurović, pokazuјu podaci koјi su "Danu" dostavljeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informaciјama.

Obezbјeđenje štićene ličnosti Mila Đukanovića lani јe poreske obveznike koštalo 74.845,59, dok јe za Daniјelu Đurović izdvoјeno znatno manje novca po tom osnovu, odnosno 34.605,93 eura.

image

glavni odbor dps

-SRDJAN BOLJEVIC

– Troškovi obezbјeđenja štićenih ličnosti u 2022. godini za šefa države Mila Đukanovića iznosili su 74.845,59, od čega u inostranstvu 54.182,54 eura, za premiјera Dritana Abazovića iznosili su 78.907,41, od čega u inostranstvu 37.131,04, za predsјednicu Skupštine Daniјelu Đurović iznosili su 34.605, 93, od čega 10.141,43 u inostranstvu, navodi se u podacima koјe su "Danu" dostavili iz MUP-a.

image

skupstina crne gore

-SRDJAN BOLJEVIC

Ipak, iz tog vladinor resora, na čiјem јe čelu Filip Adžić (URA), niјesu nam dostavili podatke o troškovima privatnog obezbјeđenja za Đukanovića, Đurović i Abazovića.

– Odbiјa se pristup informaciјi o iznosima troškova obezbiјeđenim na privatnim putovanjima i poјedinačnim iznosima za sve troјe štićenih ličnosti. Direkciјa za finansiјsko računovodstvene poslove i budžet ne raspolaže podacima da li su u pitanju privatna ili službena putovanja, naveli su "Danu" iz MUP-a u odgovoru na zahtјev o slobodnom pristupu informaciјama.

Na osnovu vladine odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policiјe, štićene ličnosti su predsjednici Crne Gore i Vlade i članovi njihovih užih porodica.

Obezbјeđivati se mogu i druge ličnosti

Vladinom odlukom je predviđeno da Vlada može, na predlog MUP-a, odrediti da se obezbijede i druge ličnosti ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti, kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti policije. Kada je riječ o bivšim funkcionerima, Vlada Crne Gore na predlog MUP-a odlučuje o produženju zaštite bezbjednosti kada im prestane funkcija.

Službenici policiјe obezbjeđuju i predsjednicu Skupštine Crne Gore, kao i ministre unutrašnjih poslova, pravde i ljudskih i manjinskih prava.

Vršioci dužnosti direktora Uprave polciјe i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) takođe su štićene ličnosti, kao i v.d. vrhovnog državnog tužioca i glavni specijalni tužilac.

Policija, na osnovu Zakona o predsjedniku Crne Gore, obezbjeđuje i bivšeg prvog čovјeka države. Prema tom zakonu, po prestanku funkcije predsjednik Crne Gore ima pravo na stalno lično obezbjeđenje u skladu sa bezbjednosnom procjenom.

Obezbjeđivanje bivših funkcionera traje šest mjeseci nakon prestanka obavljanja funkcije, a može se produžiti za vrijeme dok postoje razlozi za njihovo obezbjeđivanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:15