/ - FOTO MINA
06/11/2021 u 13:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Очување културног идентитета Муслимана и грађанског друштва циљ партије

Предсједник иницијативног одбора за формирање те партије, Хазбија Скендеровић, казао је да се Црној Гори око 4,2 одсто грађана изјашњавају као Муслимани

Очување културног и националног идентитета црногорских Муслимана, који је угрожен са свих страна, биће главни циљ политичке партије која ће убрзо почети са радом, најавио је предсједник иницијативног одбора за формирање те партије, Хазбија Скендеровић.

Он је казао да се Црној Гори око 4,2 одсто грађана изјашњавају као Муслимани и да ће та странка искористити све предности које имају као партија мањинског народа, укључујући и институт позитивне дискриминације.

- Главни циљ дјеловања те партије је очување културног и националног идентитета црногорских Муслимана који је угрожен са сваке стране. То се дешава јер се многи “чупају” око њих, не водећи рачуна о њиховој посебности- рекао је Скендеровић.

Он је у интервјуу агенцији МИНА оцијенио да та група грађана трпи посљедице, без обрзира да ли се изјашњавају као Муслимани или Црногорци исламске вјероисповијести.

- Партија Муслимана Црне Горе само чека повољан моменат да крене са званичним активностима- казао је Скендеровић.

Он је подсјетио да је у јануару ове године формиран иницијативни одбор партије што је, према његовим ријечима, наишло на изузетно одобравање јавности и бројна позитивна реаговања.

- Ми већ имамо припремљена сва акта партије и тренутно смо у стању хибернације, чекајући повољни моменат да кренемо са званичним активностима- рекао је Скендеровић.

Скендеровић је поручио да ће се, онога часа када буду сигурни да су спремни да дјелују, појавити на политичком небу Црне Горе.

У погледу имена, како је навео, постоји више идеја, али је највјероватније да ће се звати Партија црногорских Муслимана или неки сличан облик, о чему ће на крају одлучити органи партије.

Скендеровић је казао да главни разлог за формирање странке представља чињеница да интересе Муслимана у државном и локалном парламенту нико не заступа.

- Према посљедњим истраживањима у Црној Гори је око 4,2 одсто оних који се национално изјашњавају као Муслимани и који су прерасподијељени углавном по странкама грађанске орјентације- истакао је Скендеровић.

Он је рекао да, на тај начин, њихова права нијесу заступљена.

- Чињеница да често у самом парламенту посланици, приликом набрајања представника националних мањина, прескоче Муслимане најбоље говори о односу према нама- појаснио је Скендеровић.

Како је навео, та група грађана има осјећај да је свима у интересу да се Муслимани избришу, јер представљају најлојалнији дио становништва Црне Горе.

Скендеровић је додао да је познато да је Муслиманима Црна Гора једина матична држава, а језик црногорски.

- Ту немамо никакву дилему, али то нам се враћа на погрешан начин - често смо жртве непостојања изворних политичких представника у државном и локалном парламенту- истакао је Скендеровић.

Он је казао да се, у претходном периоду, знало да су Муслимани лојални Црној Гори и да су због тога трпјели посљедице, што се може видјети у прерасподјелама по државним институцијама или запостављености развоја крајева у којима су већина.

Очигледно је, како је казао, да се то мора промјенити.

- Ми смо незадовољни сваком влашћу, јер се сви односе према нама на погрешан начин- истакао је Скендеровић.

На питање када се може очекивати први наступ те партије на изборима, Скендеровић је поновио да ће о томе одлучити органи партије и да за сада спремају инфраструктуру, како би оног часа када се појаве на политичкој сцени, били потпуно спремни.

Упитан да ли ће користити институте позитивне дискриминације на изборима, он је казао да су Муслимани у Црној Гори већином грађански орјентисани и да због тога често не користе ту опцију.

- Потрудићемо се да искористимо предности које имамо као мањина, а све у корист грађанског живота у Црној Гори заснованог на равноправним могућностима, без изузетка за било коју националну заједницу- рекао је Скендеровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:35