Kafrio
19/04/2024 u 15:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odobren lijek "trikafta" za pacijente mlađe od šest godina

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco ("trikafta"), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za šest pacijenata koji su mlađi od šest godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

- Kako je Evropska agencija za ljekove odobrila primjenu ovog lijeka za pacijente mlađe od šest godina krajem prošle godine, stekli su se uslovi za upućivanje najmlađih pacijenata iz Crne Gore na Institut za majku i dijete u Beogradu na procjenu bolesti, nakon čega je komisija odobrila primjenu lijeka. Lijek će biti dostupan pacijentima u apotekama Montefarma kada se sprovede zakonska procedura nabavke lijeka, što se očekuje u narednih mjesec, navodi se u saopštenju.

Za nabavku liјekova za cističnu fibrozu 1,9 miliona

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja je tokom 2023. godine odobrilo primjenu lijeka Trikafta za 30 pacijenta starijih od šest godina koji su kandidati za ovu vrstu terapije i u tu svrhu je izdvojeno oko 6,1 milion eura iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje, dok će za liječenje novih pacijenata na godišnjem nivou biti potrebno dodatnih 1,5 miliona eura.

- Ministarstvo zdravlja će nastaviti da odgovornom zdravstvenom politikom vodi računa o dostupnosti zdravstvene zaštite kroz praćenje savremenih trendova i uvođenje savremene terapije za pacijente u skladu sa medicinskim indikacijama, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:51