/ - фото: Престоница Црне Горе
24/11/2021 u 12:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одржан протест професора Факултета за црногорски језик и књижевност

Из ФЦЈК су рекли да Влада не признаје постојање црногорског језика и да зато настоји да угаси ту високошколску установу

Професори Факултета за црногорски језик и књижевност (ФЦЈК) одржали су протест на Цетињу, који је организован  испред зграде бившег Министарства културе због, како је саопштено, обуставе финансирања и укидања заштитарске службе.

Окупљенима се обратио професор факултета Бобан Батрићевића присутни грађани су носили бројне транспаренте с порукама.

- Без вас ФЦЈК не би постојао и не би имао снаге да ради оно што ради. Посебну захвалност, оно што ме такло у срце, дугујемо црногорској дијаспори која се константно оглашава и зове, даје подршку. Хвала дијаспори од Сјеверне Америке до Аустралије, сви су се јавили и подржали ФЦЈК - поручио јењ Батрићевић.

Из ФЦЈК навели су да Влада три мјесеца не исплаћује новац за функционисање те високошколске установе и да је у новембру Факултету одузета стражарска служба.

Како се наводи, зграда бившег Аустроугарског посланства, стара више од 120 година, као прворазредно културно добро, остала је незаштићена.

Из ФЦЈК су рекли да Влада не признаје постојање црногорског језика и да зато настоји да угаси ту високошколску установу.

- Професори ФЦЈК стално су на мети провладиних медија. ФЦЈК неће ћутати. Професори организују протест - наводи се у најави протеста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:03