/ - Фото: Витомир Шпањевић
17/12/2021 u 16:32 h
Витомир ШпањевићВитомир Шпањевић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО)Одржан састанак поводом израде Концепта Просторног плана Црне Горе на тему

Неопходно је радити на повећању конкурентности економије. Јер развијена и конкурентна економија, заснована на знању и ресурсима који треба да буду валоризовани, пут је којим Црна Гора треба да иде

Црна Гора у наредном периоду, а најкасније до 2040. године треба да постане престижна медитеранска и планинска држава, како у области туризма кроз понуду планинског, руралног и приморског туризма, тако и у области пољопривреде и здраве хране, чисте изворске воде и богатих шумских предјела.

Учесници данашњег, четвртог по реду консултативног састанка поводом израде Концепта Просторног плана Црне Горе. сагласни су се да је пракса консултовања стручњака и шире јавности показатељ транспарентности и темељности у раду, посебно приликом доношења једног тако важног документа као што је Просторни план Црне Горе.

image
- Фото: Витомир Шпањевић

Тема данашњег састанка била је „Привредни и друштвени развој“. Осим општег привредног и друштвеног развоја, презентована  је и оцјена стања, као и циљеви будућег развоја у области туризма, пољопривреде, шумарства, водопривреде и индустрије.-саопштавају из Бироа за односе с јавношћу Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма

image
- Фото: Витомир Шпањевић

Како је навела Светлана Јовановић, руководилац израде ППЦГ-а, поштовање принципа здраве животне средина, очување природних ресурса, вриједности биодиверзитета, копнених вода, мора, пољопривредног и шумског земљишта, може обезбиједити дугорочно добру економску валоризацију. Уз то, неопходно је радити на повећању конкурентности економије. Јер развијена и конкурентна економија, заснована на знању и ресурсима који треба да буду валоризовани, пут је којим Црна Гора треба да иде.

image
- Фото: Витомир Шпањевић

Учесници састанка су се усагласили и са стратешким циљем да Црна Гора у наредном периоду, а најкасније до 2040. године постане престижна медитеранска и планинска држава, како у области туризма кроз понуду планинског, руралног и приморског туризма, тако и у области пољопривреде и здраве хране, чисте изворске воде и богатих шумских предјела.

Договорено је да сви стручњаци из поменутих области своје примједбе, сугестије и коментаре доставе писаним путем тиму за израду Просторног плана, како би се детаљније разрадио сам Концепт Плана, те да овај стратешки документ заиста буде темељ будућег свеукупног развоја Црне Горе.

Састанку су присуствовали представници Привредне коморе ЦГ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства економског развоја, ЈП Национални паркови, Инжењерске коморе, Управе за шуме, Управе за воде,  ЈП Морско добро, Одбора удружења шумарства,  Одбора удружења туризма и шумарства,  професори са Биотехничког факултета, представници црногорских општина, НВО сектор и представници МЕПГ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:24