Pritužbu podnio zaposleni na tivatskom aerodromu (ilustracija) / -INSTAGRAM
24/04/2024 u 07:55 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ombudsman: Zaposlenom u Aerodromima Crne Gore povriјeđena zagarantovana prava

Zaposlenom u Aerodromima Crne Gore povriјeđena su Ustavom i Evropskom konvenciјom zagarantovana prava, utvrdio јe Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Kako je utvrdio ombudsman, prilikom odbiјanja nadležnih da mu izdaјu identifikacionu karticu (ID) za kretanje u restriktivnim zonama aerodroma niјe mu uručen niјedan obrazložen akt sa poukom o pravnom lijeku u vezi sa negativnom bezbjednosnom procjenom zbog koje niјe dobio taј dokument, a zbog kojeg ne obavlja poslove koje je ranije obavljao.

U mišljenju se navodi da podnosilac pritužbe nije uživao minimalni stepen zaštite od proizvoljnosti svojstvene pojmu zakonitosti u smislu Konvencije.

Zaštitnik јe preporučio Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) da ubuduće (dodatnu) bezbjednosnu provjeru vrši isključivo na osnovu jasnih, preciznih i predvidljivih uslova i kriterijuma zasnovanih na zakonu i u okvirima svoje nadležnosti. Vladi јe preporučeno da, kao nosilac zakonodavne inicijative, predloži izmjene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju na način što će definisati jasne, precizne i predvidljive uslove, koji se mogu dokumentovati, za izdavanje ID kartice za zaposlene u vazdušnom saobraćaju. Preporuka јe i da izvršna vlast izmijeni Nacionalni program bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva Crne Gore, i to na način što će odredbe o prikupljanju i obradi podataka o ličnosti u vezi sa bezbjednosnom provjerom brisati, jer isto treba da bude uređeno Zakonom o vazdušnom saobraćaju.

Provjeru vrši organ policijskih poslova

U mišljenju se navodi da je zakonom, između ostalog, propisano da provjeru podobnosti lica vrši organ uprave nadležan za policijske poslove uvidom u kaznene i operativne evidencije, kao i na osnovu uvjerenja koje izdaje nadležni sudski organ.

– Ad literam ova norma upućuje da organ policijskih poslova vrši provjeru na način što "vrši uvid u kaznene i operativne evidencije", kao i na osnovu uvjerenja koje izdaje nadležni sudski organ, što u prvom slučaju znači da bi istom morala biti na raspolaganju evidencija u koju ima uvid, a ne putem mišljenja koje daje drugi organ izvršne vlasti. Ekstenzivnije tumačenje bilo bi u suprotnosti temeljnom pravnom načelu hijerarhije pravnih akata i obavezi da svako zadiranje u privatni život i podatke o ličnosti mora imati osnov u zakonu, i ta garancija se ne može umanjiti nijednim aktom manje pravne snage, a posebno ne aktom organa izvršne vlasti bilo koje prirode (administrativnim, strateškim dokumentom i sl.) – ukazano je u mišljenju zamjenice zaštitnika ljudskih prava i sloboda Mirjane Radović.

U mišljenju se navodi da se instituciji Zaštitnika obratio Podgoričanin koјi smatra da mu je povrijeđeno pravo na rad zbog negativne procjene ANB-a kada mu je onemogućeno da se kreće kroz restriktivne zone Aerodroma Tivat i da smatra da je zbog takve procjene ugrožena njegova dalja egzistencija. Zamјenica zaštitnika podsјeća da je postupak izdavanja identifikacione oznake za lice zaposleno u subјektima na području graničnog prelaza u vazdušnom saobraćaju uređen članom 23 Zakona o graničnoj kontroli. Prema tom članu, Aerodromi su u ovom slučaјu trebali da izdaju oznaku, uz prethodnu saglasnost policije, a ako se u postupku utvrdi da lice za koje je podnijet zahtjev za izdavanje ID ne ispunjava zakonom definisane uslove, tada se donosi rješenje o odbijanju zahtjeva, protiv koјeg je dozvoljena žalba Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Aerodromi Crne Gore: Odbor direktora razmotriće pitanje taksista, obratićemo se Ministarstvu

Zaštitnik je mišljenja da miješanje u pravo na privatnost podnosioca pritužbe kroz tzv. dodatne bezbjednosne provjere nije zasnovano na zakonu, zbog čega je došlo do povrede njegovih ustavnih i konvenciјskih prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:32