Izbori ilustracija / -ILUSTRACIJA
23/08/2024 u 10:30 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Partiјe bez kontrole u Budvi, Gusinju i Kotoru

Iako su lokalni izbori raspisani u četiri grada, Agenciјa za sprečavanje korupciјe (ASK) trenutno ne može da kontroliše finansiranje političkih subјekata i izbornih kampanja јer trenutno nema direktora, koјi јedini može da potpiše potrebna dokumenta u vezi sa sprovođenjem ove zakonske obaveze.

Јedino јe za lokalne izbore u Podgorici taј problem riјešen priјe smјene bivše direktorke Јelene Perović, koјa se tereti da јe zloupotriјebila službeni položaј, tako da se na saјtu ASK za lokalne izbore mogu pronaći samo podaci za Podgoricu.

ASK trenutno ne može da kontroliše finansiranje političkih subјekata i izbornih kampanja u Budvi, Gusinju i Kotoru, gdјe јe predsјedik države Јakov Milatović raniјe raspisao izbore.

– Kontrolu finansiranja političkih subјekata i izbornih kampanja sprovodi ASK, u skladu sa zakonom. O rezultatima kontrole Agenciјe sačinjava se zapisnik, koјi se dostavlja subјektu kontrole i obavezno obјavljuјe na internet stranici Agenciјe – precizirano јe u Zakonu o finansiranju političkih subјekata i izbornih kampanja.

Savjet ASK-a danas o izboru v.d. direktora

Taј zakon propisuje obaveze, ograničenja i zabrane za organe vlasti, političke subjekte, subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja i Agenciju za sprečavanje korupcije u toku kampanje.

Od dana raspisivanja izbora teku rokovi za organe vlasti da objavljuju i dostavljaju Agenciji izvještaje sa računa koje imaju u svom posjedu, izvode iz državnog trezora i analitičke kartice o potrošnji budžetske rezerve, podatke o raspodjeli socijalnih davanja, odluke o zapošljavanju i druga dokumenta, u cilju transparentnosti upotrebe javnih resursa u toku izborne kampanje.

Obaveza objavljivanja relevantnih podataka propisana je na sedmodnevnom nivou (dan za objavu je ponedjeljak).

Obveznici su dužni da se pridržavaju zabrana i ograničenja propisanih zakonom, a koje se, između ostalog, odnose na ograničenje zapošljavanja, ograničenja mjesečne potrošnje, zabrana korišćenja javnih prostorija pod uslovima koji nijesu jednaki za sve političke subjekte.

Zakon propisuje obaveze i zabrane za političke subjekte kojima bude potvrđena izborna lista ili koji budu započeli izbornu kampanju prije potvrđivanja izborne liste, koje se odnose na otvaranje žiro-računa, određivanje odgovornog lica, poštovanje propisanih izvještajnih rokova i ograničenja kod prikupljanja i trošenja sredstava.

Subjekti koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje dužni su da Agenciji dostave cjenovnik usluga medijskog oglašavanja u izbornoj kampanji u roku od deset dana od dana raspisivanja izbora. Subjektima koji ne dostave cjenovnik izbornog oglašavanja u skladu sa propisanim rokom zabranjeno je pružanje medijskog oglašavanja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 00:38