Срђан Пејовић / - Портал Дан
02/10/2021 u 11:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пеjовић: Пиоритети борба против шумске мафиjе и девастациjе шума

Моjа дужност jесте и биће да заштитим шуме Црне Горе, коjе су децениjама талац незаjажљивих апетита поjединаца и организованих група, коjи су се енормно обогатили на штету наше природе и наших грађана, каже в.д. директора Управе за шуме

Желим да обавиjестим jавност Црне Горе да ми jе професионална и људска част што ћу у наредном периоду бити на челу Управе за шуме, установе коjа газдуjе са jедним од наjзначаjних ресурса Црне Горе, нашим шумама, коjе покриваjу преко 60 одсто површине наше државе, каже мр Срђан Пеjовић, в.д. директора Управе за шуме.

- Као неко ко jе циjели своj професионални живот посветио овом благу Црне Горе, као човjек коjи jе своjе школовање и образовање посветио шумарству, моjа дужност jесте и биће да заштитим шуме Црне Горе, шуме коjе су децениjама талац незаjажљивих апетита поjединаца и организованих група, коjи су се енормно обогатили на штету наше природе и наших грађана - каже Пејовић.

Како истиче, изазов jе велики, али и достижан.

- Као неко ко свим своjим бићем воли Црну Гору, па и њене шумске љепоте, желим да поручим да ћу са своjим тимом бити потпуно посвећен, заjедно са надлежним институциjама и у складу са своjим надлежностима, борби против шумске мафиjе, и, са друге стране, борби за обнову наших девастираних и деградираних шума - истиче новопостављени директор.

Та обнова, по њему, подразумиjева много ствари, као што су опсежно природно и вjештачко пошумљавање, истинско спровођење шумско-узгоjних радова на побољшању квалитета наших шума, суштинска валоризациjа еколошких и социjалних функциjа шума, одрживо коришћење недрвних шумских производа, ефикасно успостављање расподjеле доступне дрвне масе и много тога jош. Наjкраће, радиће на томе да наше шуме оставимо на коришћење нашим потомцима у бољем стању него што су тренутно.

- Такође, интенциjа ће бити снажно увезивање Црне Горе са наjрелевантниjим научно-истраживачким центрима, домаћим и страним НВО, системска борба против пожара, али и снажниjе учешће у глобалноj борби против климатских промjена коjе узрокуjу сушење и болести наших шума, интензивниjа међусекторска сарадња у заштити наших шума, као и, у складу са надлежностима, искрена и снажна сарадња са свим релевантним институциjама коjе се баве заштитом и унапређењем природних богатстава Црне Горе - каже Пејовић.

Истиче да ће у наредним данима урадити анализу затеченог стања у Управи за шуме, сондирати кадровске, организационе и друге капацитете, провjерити евиденциjе о сjечама и пошумљавању и на основу тога, али и других параметара, кренути у изазован процес зрелог, одговорног, ефикасног, модернизованог и дигитализованог газдовања шумама.

- С обзиром на броjне изазове коjи су неминовни, не сумњам у снажну посвећеност премиjера, Владе, ресорног министарства и свих других повезаних институциjа, у очување и унапређење шума кроз одрживо, одговорно, законито и ефикасно газдовање шумама - истиче Пејовић у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 05:35