protest penzionera KAP-a / - SRDJAN_BOLJEVIC
01/09/2021 u 07:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Пензионери КАП-а настављаjу протесте

Представник пензионера КАП-а, Никола Раковић, казао jе да су њихови захтjеви, након осам година протеста, да отпремнине у износу од 5,45 милиона еура добиjе 420 пензионера

Пензионери Комбината алуминиjума (КАП) наставиће од данас протесте испред зграде Скупштине, од десет до 14 сати, са планираним броjем учесника због поштовања прописа усљед коронавируса.

Представник пензионера КАП-а, Никола Раковић, казао jе да су њихови захтjеви, након осам година протеста, да отпремнине у износу од 5,45 милиона еура добиjе 420 пензионера.

"Тражимо да се то уврсти у буџет за ову годину кроз његов ребаланс и одреди датум исплате у овоj години, од чега нећемо одустати, а не како планираjу представници власти, кроз неколико година. Нема тога ко може да гарантуjе ко ће бити до краjа ове године на власти, а не у наредним годинама", навео jе Раковић у саопштењу.

Он jе казао да су се обратили министру економског развоjа Jакову Милатовићу, чиjи представници су их позвали на разговор у вези са доношењем закона за отпремнине везано за пензионере рударске и металске индустриjе, утврђивања коначних спискова и датума исплате.

"Не можемо а да не истакнемо да смо се до сада обраћали, да нас приме чак и до 50 пута поjедини из власти, а ово jе први пут да нас позиваjу они из власти. Тиме су униjели новину у начину рада институциjа, што нам се чини да слути на добро", додао jе Раковић.

Он jе подсjетио да jе Врховни суд 1. jула одбацио њихову ревизиjу као "недозвољену", на шта ће адвокат подниjети жалбу. Одлуком Врховног суда потврђене су, како jе додао, одлуке Основног и Вишег, коjима су одбиjене тужбе пензионера КАП-а коjима jе тражена исплата припадаjућих отпремнина.

Раковић jе рекао да су одлуке Основног, Вишег и Врховног суда дониjете на основу одлуке Уставног, коjи jе леx специалис закон за отпремнине прогласио дискриминаторским.

Бивши радници КАП-а, њих 420, коjи су у другоj половини 2013. године били приморани да напусте компаниjу због покретања стечаjа, неколико година чекаjу исплату отпремнина, од када се редовно окупљаjу у знак протеста. Ради се о отпремнинама у износу од 5,45 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:36